O Bike Gremlin projektu

English

Zovem se Relja Novović. Rođen sam i živim u Novom Sadu, Srbija (bivša Jugoslavija). Još uvek najlepšem gradu na svetu.

Inženjer sam informatike (i "bečelor" ekonomije) i najveći deo života radim kao (računarski) sistem administrator i tehnička podrška. Jedna od mojih strasti su bicikli i mehanika. I motociklizam, sa promenljivim uspehom - kako slika ispod pokazuje (modrice zarastaju, dok je Yamaha Fejzer neuništiv! :)  ).

Otac i ujak su bili stručnjaci u svojim oblastima (inženjer komunikacija i neuro hirurg, po redu), ali obojica su popravljali sve živo po kući - i kod prijatelja i komšija. Valjda sam to pokupio od njih - nabavio sam svoj prvi kofer za alat pre desete godine.

Zahvaljujući babi, koja je veoma cenila obrazovanje, ohrabrivan sam da puno čitam. Do 8. godine sam već bio pročitao nekoliko enciklopedija od korica do korica. Ona je mislila da je to najbolji način da se postane obrazovan, tako da sam dobijao enciklopedije i čitao ih od početka do kraja - kao da su "normalne" knjige. "Najgore" od svega je što mi se to prilično svidelo, iako nisam razumeo većinu stvari u to vreme. Počeo sam sa odličnim kompletom enciklopedija "Dečije Sveznanje".

Komplet dečijih enciklopedija
Geek starter pack :)

Nakon toga, nastavio sam sa odličnim Bremovim Životom Životinja i Larusoovom enciklopedijom - te dve su me najviše dojmile kao odlične i često sam im se vraćao sa više razumevanja u toku odrastanja.

Ovo je imalo za rezulatat, verujem, da sam shvatio značaj strukture informacija i znanja. Uz to što me je navelo da zavolim knjige i nastavim puno čitati o raznim temama tokom života. Takođe mi je to pomoglo da steknem razumevanje različitih oblasti. Dan danas sam najsretniji kad rešavam nov, nepoznat problem i učim nešto novo.

Trudim se da na život gledam pozitivno i da u najtežim situacijama pronađem humor. U tom smislu, gore napisan tekst je sasvim prikladan i za posmrtni govor: ako me kamion pregazi dok sam na bajsu, može se samo ovo copy/paste-ovati.  :)

Onda je došao Internet. Bogatstvo ljudskog znanja i informacija na dohvat ruke - samo jedan klik daleko! Ipak, sa tim su došli i problemi sa, kako da kažem... integritetom! Svako može napisati i objaviti šta hoće i predstaviti se kao stručnjak. Iz oblasti u koje se razumem (računari i mehanika bicikala), nalazim sve više dezinformacija - čak i na nekim poznatim, popularnim sajtovima. Pored baš pogrešnih informacija, koje se relativno lako uoče i isprave, još "opasnije" su informacije koje su same po sebi tačne, ali tako struktuirane da mogu početnika lako navesti na pogrešan zaključak.

Ideja vodilja Bike Gremlin projekta je da (p)ostane centar objektivnih, potpunih, detaljnih i tačnih informacija iz različitih oblasti. Moj cilj je da okupim stručnjake iz raznih polja, ohrabrim ih da pišu i dele informativne članke i sve to povežem na jednom mestu, gde se to može lako pretraživati. Nešto kao Wikipedia, ali sa više provere informacija (što kao lošu stranu ima puno sporije prikupljanje i objavu informacija).

Za sad je sav materijal moj - i moja odgovornost u slučaju grešaka, ali cilj je da se ohrabre i drugi stručnjaci i da se pridruže.

Ko god želi doprineti, može mi slobodno pisati na mejl adresu (napisanu "čudno" kako bi se sprečili spamovi): moje ime (relja) @ ovaj domen (bikegremlin.com).