O autoru – kontakt, pitanja

Moje ime je Relja Novović. Iz Novog Sada sam. Po obrazovanju, „dnevnom poslu“ i karakteru (pristupu problemima) sam inženjer – računari i računarske mreže su ono čime se najviše bavim. Bicikli i biciklizam su mi (jedna od) strast(i). Bicikle vozim od malena, od neke 4. godine i uvek sam u tome uživao. Svi smo u kući imali svoj bicikl otkad znam za sebe – bilo je to glavno & omiljeno prevozno sredstvo.

Pošto me je uvek kopkalo saznati kako stvari rade i voleo sam sve rastaviti (sa promenljivim uspehom pri sklapanju), servisiranje bicikala, motora i slično je nekako došlo samo po sebi.

Drug Relja s nekim planinarem u crvenom duksu. :)

Drug Relja s nekim planinarem u crvenom duksu. 🙂

Porodične bicikle sam prvo sa ocem servisirao od neke 7-8. godine života. Par godina za tim i sam. Kada sam bio stariji, oko 10 godina, dobio sam prvi bicikl sa brzinama, kojim sam mogao ići dalje i voziti uz obližnju Frušku Goru. Uvek sam bio mirniji kada prevozno sredstvo koje koristim mogu sam da popravim šta god da se desi na putu, sam pregledam u kakvom je stanju, namestim. Nemogućnost da zakrpim probušenu gumu, ili naštelujem menjač koji preskače nisu dolazili u obzir! 🙂

Vremenom sam vozio sve više i majstorisao sve više. Čekanje na red kod majstora u sezoni, kao i iskustva sa par loših majstora, naveli su me na to da nabavljam još alata, kako bih mogao bukvalno sve na biciklu sam da uradim.

Prijatelji, rodbina, poznanici, prijatelji prijatelja su ovo shvatili i bicikli su počeli sami da pristižu kod mene na servis. Dolazili su najrazličitiji bicikli, što retro, što novi, sa još nepoznatom opremom i delovima. Vremenom sam shvatao koliko ne znam. To me je navelo da puno čitam, zapitkujem iskusnije mehaničare za savet, radim u lokalnim servisima za minimalnu platu, samo kako bih stekao potrebno znanje i iskustvo.

 

Ciklo Gremlin sajt je nastao kao želja da pomognem na prvom mestu sebi: držanje svih bitnih informacija i tabela na jednom mestu. Kasnije je prirodno došla potreba da se to nalazi na Netu, dostupno gde god se nalazio – a kruna  svega je ideja da bi bilo lepo to podeliti sa ostalim entuzijastima. Tako će moći koristiti i drugima, a i olakšava se odgovaranje na neka često postavljena pitanja u vezi bicikala, popravke i održavanja istih i biciklizma uopšte. Dobru literaturu u vezi (servisa) bicikala, pogotovo na srpskohrvatskom jeziku, je još uvek dosta teško naći.

Pitanja i kontakt:

mobilni: +381628462452

Podeli ovaj članak sa prijateljima...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on Tumblr

21 Replies to “O autoru – kontakt, pitanja”

  1. Hvala, drago mi je.

   Ne stižem pisati nove članke ovih dana, em selidba, em puno servisa, ali trudiću se da nastavim istim tempom od sredine avgusta kad se slegne gužva. 🙂

  1. Izbegavati pištolje sa vodom pod pritiskom – za bilo koji deo bicikla.

   Pokvasiti vodom. Masne delove sredstvom za odmašćivanje. Akra K2 je odlično – ne šteti farbi, ni sjajnoj, ni mat.

   Podom sunđer, kofa vode, sredstvo za pranje sudova (feri 🙂 ) i polako trljati.

  1. Pozdrav Nenade,

   1) Gume za blato
   do 1000 din te i te
   do 3000 din te i te
   i tako dalje.

   Onda gume za turističku vožnju. Pa za asfalt. I to sve ne bi bilo problem napraviti. Problem je što se situacija na našem tržištu, tj. ponuda, menja iz meseca u mesec. Tako da je za takve stvari najbolje videti u trenutku kupovine – pitati za savet preko komentara, e-maila, ili kod lokalnog servisera koji se razume i hoće da posavetuje.

   Ramovi su pogotovo egzotika – tek tu nema pravila i ponude. Uglavnom polovni i iz inostranstva. Uz to, kod ramova je to još više individualno, različita geometrija odgovara različitim ljudima.

 1. Postovanje interesuje me vase strucno misljenje o modelu bicikla Capriolo Eclipse model LIMITED sa samaraljkama kao i modelu Scott Speedster 60 deluju mi kao modeli sa istom pogonskom-upravljackom opremom znacilo bih mnogo vase misljenje HVALA Srdacan Pozdrav.

  1. Capriolo Eclipse Limited serija:

   Bicikl za drum dosta niske klase opreme, ali će sve raditi. Cena dosta niska, povoljna. Glavni nedostatak je pogon koji nije zgodan za strme uspone. Zamena istog nekim sa manje zuba, možda čak i MTB, je od 30ak, do 100 evra, zavisno od klase pogona koji se uzima.

   Ima ugrađene šamaraljke (ručice menjača na kormanu), ne menjače na donjoj cevi, kao standardni Eclipse).
   Čelični ram.
   52-39 pogon – dosta težak za strme i duge uspone.
   Kineska patrona pogona
   Menjač koji se direktno kači – niža klasa, jeftin za zamenu ako se ošteti, a radiće OK.
   Zadnja glavčina sa freewheelom, tj. kasetom na navoj.
   Kočnice promax, ne vrhunske, ali OK.
   Točkovi zadovoljavajućeg kvaliteta (niže klase).

   Scott Speedster 60 (2016)

   Bicikl osnovnog nivoa opreme. Niža klasa, ali radiće dobro.
   Aluminijumski ram solidnog kvaliteta
   Ovaj serijski ima šamaraljke na svim modelima.
   Menjači isti kao Capriolo, i ručice menjača.
   Kočnice za nijansu bolje.
   Moderan compact pogon, koji pored nekih mana ipak pruža brzinu za penjanje uz brdo (50-34)
   Shimano patrona pogona koja traje 100 godina 🙂
   Točkovi moderni, lagani, sa manje žbica, ali mislim da su oni na Capriolu zahvalniji za loše puteve i rupe.
   Zadnja glavčina je moderna, kasetna – bolje rešenje.

   Scott ima lakši i bolji ram, koji da se kupi sam, odvojeno, košta dosta.
   Točkovi su skuplji, lakši, mada nisam siguran da su izdržljiviji od onih na Capriolu.

   Generalno, Scott je za nijansu ozbiljnije sklopljen, za nijansu kvalitetniji neki delovi, ali Capriolo radi sa minimalnom maržom (zaradom po prodatom bajsu) i nudi više bicikla za dati novac. Nije Scott duplo bolji, a triput je skuplji. Opet, najvažniji deo, ram, je kod Scotta bolje urađen, a to je osnova i za neko kasnije unapređivanje, ako se želi.

  1. Pozdrav za brata Hrvata. 🙂
   Trebalo bi da je sad prošla registracija. Ako ima problema i dalje, tj. ako i dalje ne stiže ništa na Vaš e-mail, pišite na bikegremlin@gmail.com, pa ćemo rešiti. 🙂

   EDIT:
   Neki problem je trenutno sa hostom, zato nije automatski slao e-mail. Rešavam to.

 2. Postovani Relja, sajt je odlican. Hvala na savetima i dobrim tekstovima. Interesuje me da li mogu da stavim Deore m610 prednji menjac na Truvativ firex, sa Shimano m310 rucicama menjaca? Unapred zahvalan.

 3. Sređujem klincu MTB SCOTT Voltage 24“
  Treba mi viljuška (fi 29mm bez navoja) lanac i još neke sitnice kao i neki savjeti.
  Dolazim u NS 11.04.2017 pa bih posjetio servis. Može li adresa servisa i radno vrijeme.
  Pozz iz Ugljevika.

  1. Najbolje me nazovite na kontakt telefon, pa Vam mogu dati savet i preporuke.

  1. Edit: članak bio zaštićen, a sada je dostupan javno, posle provere i ispravki. Sve sugestije, kritike i dopune su dobrodošle. Duži je, mada bi se o svakom poglavlju mogao napraviti poseban članak – možda kasnije, mada bih to pre pisao u obliku knjige.

Ostavite odgovor