Točak po meri čoveka ipo

Točak po meri čoveka ipo

Kolega sa kojim sam sarađivao preko 15 godina (od toga radio zajedno skoro 10, u dva navrata), odlučio je da nastavi karijeru u drugoj kompaniji. Hteli smo ga ispratiti kako zaslužuje. Organizovana je mala oproštajna žurka, ali nedostajao je neki simboličan poklon da to zaokruži. Razmišljali smo šta da mu uzmemo. Rekao sam: “znam šta mu treba, čemu bi se sigurno obradovao, ali nisam siguran koliko je primereno”. 🙂

Čovek vozi bajs tokom cele godine. Visok je i krupan, a često vozi decu u sedištima na biciklu. Stalno je imao problema sa zadnjim točkom: ili pucanje osovine, ili žbica (ili oboje). Kad god sam spominjao šta je potrebno (i koliko košta) da se jednom napravi kršten točak i da je miran, uvek je bio odgovor: “puno je to novaca, naći ću neki polovan, na najlonu”. Vremenom je izmenjao nekoliko točkova, a Bog zna koliko žbica.

OK, sad pogađate šta je bio moj predlog za poklon. 🙂 Jedan kolega se odlično setio: da napravimo posvetu na felni, ili nabli, to bi zaokružilo priču, uz pogodan citat koji je pronašao. To je to!

Pošto mislim da su felne ipak potrošne, pogotovo ako se koriste “obične” (v-brejk, ili drumske) kočnice, a kvalitetne Shimano nable traju praktično večno uz redovan servis nabli, odlučio sam se za urezivanje posvete na nabli.

Generalno razmatranje o konstrukciji točka, snazi, kao i demonstracija procedure pravljenja točka, napisani su u članku: Točkovi bicikla – koliko žbica?


1. Izbor komponenata točka

1.1. Nabla

Za nablu sam se odlučio da bude sa freehub mehanizmom (jer je jači od freewhel nabli, za detalje videti: zadnja nabla bicikla). Takođe, zbog univerzalnosti, birao sam centerlock disk nablu (jer je taj sistem kačenja diska sigurniji i superiorniji od onog sa 6 šrafova). Ako nekad u budućnosti bude uzimao bicikl sa disk kočnicama. Tako da je uzeta Shimano Alivio FH-M4050 nabla.

Shimano Alivio FH-M4050 nabla - sa prihvatom za centerlock disk i kasete... sve moguće osim drumskih 11-faznih i 12 faznih MTB.
Shimano Alivio FH-M4050 nabla – sa prihvatom za centerlock disk i kasete… sve moguće osim drumskih 11-faznih i 12 faznih MTB.

Bila je dostupna samo sa 32 rupe, iako mi je prvi izbor bio 36. Srpsko tržište… 🙁

1.2. Felna

Od felni sam se odlučio za Krypton duplozidnu alu felnu, pošto je slaba ponuda krštenih. Jeste relativno teška, ali je veoma jaka. Nesavršenost završne obrade se da lako rešiti, kako je prikazano u ovom videu.

Krypton duplozidna aluminijumska felna
Krypton duplozidna aluminijumska felna

1.3. Žbice

Konačno: žbice. Trudio sam se naći DT Swiss, ili SAPIM odgovarajuće dužine. Ali nema. Niko od DT Swiss, ili SAPIM predstavnika za Srbiju nije ih imao na stanju, niti je znao kada će i da li poručivati. Već sam o ovome pisao i DT Swiss-u i SAPIM-u – lakonski su me uputili na kupovinu u obližnjoj Češkoj i sl. Mislim da je ovo “prelepo”.

Tako da sam se morao odlučiti na kvalitetnije kineske. Ali to nije bio kraj mojim mukama. Moj omiljeni kalkulator dužine žbica izbacio je optimalne dužine od 288,5 mm za leve i 287,2 mm za desne žbice (ako se koriste niple dužine 12 mm). Na žalost, jedina dostupna dužina za “ne najnekvalitetnije” žbice je bila 286 mm. Srećom, imao sam rešenje za ovo, o tome u nastavku.


2. Izazovi

2.1. Graviranje posvete na nablu

Prvi problem je bio kako ugravirati posvetu na nablu. Setio sam se da kompanija Veltool, iz Novog Sada (prva liga ljudi, pomoću kojih nabavljam većinu alata već godinama) ima lasersku mašinu za to – s ponosom su mi je bili pokazali nakon nabavke svojevremeno.

Veltool-ova mašina za lasersko graviranje "Technik ist der unsere Welt" :)
Veltool-ova mašina za lasersko graviranje
“Technik ist der unsere Welt” 🙂

Otišao sam do njih, objasnio o čemu se radi i šta planiram – i pomogli su mi. 🙂

Pripremili su na računaru font i tekst, a zatim je mašina počela da radi svoje:

Lasersko graviranje
Lasersko graviranje

Uradili su posao vrhunski. Vodeći računa da laserski snop ne bude prejak kako se ne bi oštetila adonizirana površina nable ni za delić milimetra dublje nego što je neophodno da se ugravirani tekst lepo vidi. Dodatni izazov je predstavljao ovalni oblik nable – i izbegavanje da slova ispadnu deformisano zbog padanja laserskog snopa pod različitim uglom dok šeta gore-dole. Na kraju je ispalo fenomenalno:

Simboličan natpis, po više aspekata
Simboličan natpis, po više aspekata

2.2. Kompenzovanje za neodgovarajuću dužinu žbica

Nakon što je ovo rešeno, ostalo je sklapanje točka. I savladavanje problema “što ne’am džbica prave dužine!” Pošto je ovo uobičajen problem u Srbiji, a nemam novca da držim hiljade žbica različitih dužina u servisu, uradio sam ono što mogu: nabavio stotine nipli različitih dužina – DT Swiss i Sapim, koje god da sam mogao naći. Pre toga sam bio uradio mali eksperiment:

Duže niple efektivno produžuju žbicu
Duže niple efektivno produžuju žbicu
Izvinjavam se zbog groznog rukopisa

Dakle, ako proračun za 12 mm niple daje jednu dužinu, a žbice koje sam našao su kraće za 2 mm od te dužine, uz korištenje nipli dužine 16 mm biće sve kako treba, jer one za toliko efektivno “produžuju” žbicu.

Niple dužine 14 mm efektivno produžuju žbicu za oko 1 mm. Što je bilo rešenje za desne žbice (trebale su mi 287,2 mm, a našao sam samo žbice dužine 286 mm).

2.3. Rešavanje problema različitih dužina nipli

Za uvrtanje nipli koristim ravan šrafciger koji je obrušen tako da u sredini ima špicast vrh dužine 3 mm. Tako, kada uvrćem niple, žbica izgura šrafciger posle identičnog broja krugova – za svaku niplu. Međutim, kada se koriste niple dužine 14 i 16 mm, potrebno je da vrh bude duži za 1, odnosno 2 mm, kako se žbice ne bi u startu pretegle.

Brušenje šrafcigera da ostane sa špicem u sredini dužine 5 mm nije lako. Umesto da to radim, radio sam malo matematiku. 🙂

Standardni navoj žbica za bicikl je 56 navoja po inču. To je 56 navoja na 25,4 mm. To je 2,2 navoja po jednom mm (56 / 25,4). Dakle, ako uvrnem niplu do kraja svojim “specijalnim šrafcigerom”, a onda je odvrnem za dva, odnosno četiri ipo kruga, vratiću je za otprilike jedan, odnosno dva milimetra.

Veoma je važno početi sa točkom kojem su sve žbice podjednako zategnute, tako da je računanje ovoga bilo veoma važno. Kasnije se onda lako samo doteže podjednako (uz male ispravke).


3. Napravljen točak

Nakon rešavanja ovih izazova, izrada točka je dalje išla rutinski. Upleo sam žbice tako da se posveta vidi kroz otvor za ventil na felni. 🙂

Završen točak - prav kao strela :)
Završen točak – prav kao strela 🙂
Sitni detalji...
Sitni detalji…
Zumirani detalji :)
Zumirani detalji 🙂

Sve žbice su zategnute dovoljno i ujednačeno. Više bih voleo da sam imao na raspolaganju DT Swiss žbice tanjene na sredini, ali morao sam raditi sa onim što sam imao. Nadam se da će točak služiti godinama. 🙂

Podeli ovaj članak...

Komentiraj

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.