O autoru

O autoru

Ažurirano: 25/03/2019.

OK, iz ovog sajta je, verujem, jasno da volim bicikle, biciklizam, kao i da delim to znanje & ljubav na Internetu.  🙂

Moje ime je Relja Novović. Iz Novog Sada sam. Po obrazovanju, “dnevnom poslu” i karakteru (pristupu problemima) sam inženjer – računari i računarske mreže su ono čime se najviše bavim. Bicikli i biciklizam su mi (jedna od) strast(i). Bicikle vozim od malena, od neke 4. godine i uvek sam u tome uživao. Svi smo u kući imali svoj bicikl otkad znam za sebe – bilo je to glavno & omiljeno prevozno sredstvo.

Pošto me je uvek kopkalo saznati kako stvari rade i voleo sam sve rastaviti (sa promenljivim uspehom pri sklapanju), servisiranje bicikala, motora i slično je nekako došlo samo po sebi.

Drug Relja s nekim planinarem u crvenom duksu. :)
Drug Relja s nekim planinarem u crvenom duksu. 🙂

Porodične bicikle sam prvo sa ocem servisirao od neke 7-8. godine života. Par godina za tim i sam. Kada sam bio stariji, oko 10 godina, dobio sam prvi bicikl sa brzinama, kojim sam mogao ići dalje i voziti uz obližnju Frušku Goru. Uvek sam bio mirniji kada prevozno sredstvo koje koristim mogu sam da popravim šta god da se desi na putu, sam pregledam u kakvom je stanju, namestim. Nemogućnost da zakrpim probušenu gumu, ili naštelujem menjač koji preskače nisu dolazili u obzir! 🙂

Vremenom sam vozio sve više i majstorisao sve više. Čekanje na red kod majstora u sezoni, kao i iskustva sa par loših majstora, naveli su me na to da nabavljam još alata, kako bih mogao bukvalno sve na biciklu sam da uradim.

Prijatelji, rodbina, poznanici, prijatelji prijatelja su ovo shvatili i bicikli su počeli sami da pristižu kod mene na servis. Dolazili su najrazličitiji bicikli, što retro, što novi, sa još nepoznatom opremom i delovima. Vremenom sam shvatao koliko ne znam. To me je navelo da puno čitam, zapitkujem iskusnije mehaničare za savet, radim u lokalnim servisima za minimalnu platu, samo kako bih stekao potrebno znanje i iskustvo.

Bike Gremlin sajt je nastao kao želja da pomognem na prvom mestu sebi: držanje svih bitnih informacija i tabela na jednom mestu. Kasnije je prirodno došla potreba da se to nalazi na Netu, dostupno gde god se nalazio – a kruna  svega je ideja da bi bilo lepo to podeliti sa ostalim entuzijastima. Tako će moći koristiti i drugima, a i olakšava se odgovaranje na neka često postavljena pitanja u vezi bicikala, popravke i održavanja istih i biciklizma uopšte. Dobru literaturu u vezi (servisa) bicikala, pogotovo na srpskohrvatskom jeziku, je još uvek dosta teško naći.

Moji bicikli. 🙂

50 misli o “O autoru”

 1. Premerio sam osno rastojanje srafova/rupa koje sluze za medjusobno povezivanje sajbni pogona na postojecem ali i na potencijalno novom. Mere se ne slazu.

 2. Dobar dan.
  Imam problem sa Srafom koji pojacava/smanjuje silu opruge na pedali Shimano PD-M780. Poslao bih fotografiju ali ne umem. Mozda Viber, WhatsApp, mail…
  Problem je u tome sto je glava inbus srafa za kljuc 3mm oblajznula, tj razlokala se, te ne mogu nikako da otpustim/odvrnem sraf (a zeljeni smer je suprotno od smera kazaljke na casovniku) kako bih smanjio naprezanje opruge i omogucio lakse zaklucavanje/otkljucavanje MTB sprinterice. Trenutno stanje je takvo da je plcica/sraf pri kraju navoja (vide se jos 2 navoja loze za 2 puna kruga), skoro najveca sila je uneta u oprugu. Mozda je i navoj srafa ostecen, takav utisak se stice, mada je tesko poverovati u to jer je navoj srafa prilicno nepristupacan a samim tim i zasticen.
  Palo mi je na pamet razbusivanje srafa ali to ima svoju posebnu problematiku. Logicno bi bilo demontirati oprugu/e zajedno sa osovinicom (crni krstasi sraf) i intervencija na telu srafa. Plasim se vracanja sklopa u fukciju, odnosno nemogucnosti montiranja i natezanja opruge(vrlo jako deluje) uz istovremeno pozicioniranje citavog sklopa zbog usrafljivanja osovinice(crni krstasti sraf).
  Druga strana pedale je ispravna i moze se voziti ali bih ja da i ovo dovedem u funkcionalno stanje.
  Nadam se da je sve prethodno napisano i razumljivo.
  Hvala, pozdrav, sve najbolje…

  • Ugucavanje ravnog šrafcigera obično pomogne. Pre toga naprskati navoje nekim penetrirajućim uljem.

 3. Umesto ukucavanja srafcigera u glavu inbus srafa na pedali Shimano PD-M780, odlucio sam da rasklopim problematican deo pedale iako me plasilo vracanje sklopa u funkciju zbog napinjanja opruga koje deluju prilicno jako.
  Demontaza, intervencija na srafu i ponovna montaza… je protekla bez ikakvih problema. i iznenadjujuce lako.
  Hvala…Pozdrav.

  • Zdravo Relja.
   Sa SRAM lancima se isporucuje brza spojnica za sastavljanje/rastavljanje krajeva pri montozi i demontazi istog.
   Opet sa Shimano lancima se isporucuje pin za spajanje lanca po obavljenom skracivanju lanca na potrebnu meru. Taj pin je dugacak.
   Kako se montira, da li se odlama visak pina? Pretpostavljam da se jednom skinut pin vise ne montira te se iz tog razloga isporucuje novi.
   Pozdrav. Hvala.

  • Hvala.
   Entuzijazam, nesebicnost, trud i ljubav koju pokazujes ne samo prema biciklizmu vec i prema znanim i ne znanim ljudima je za svaku pohvalu.
   Svaka cast.
   Veliki pozdrav.

 4. Dobar dan…
  Moj prijatelj je nedavno kupio Scott treking bicikl. Stvarno je kao nov. Vidi se da je cuvan ili da je jako malo vozen. Sve funkcionise besprekorno, jedino…
  Primetan je mali luft u osovini volana. Pretpostavljam da je nesto u vezi lezajeva volana. Pokusao sam da stegnem vijak, no isti je prilicno dobro uvrnut, nemam moment kljuc ali znam da je dovoljno stegnut.
  Nisam otvarao i pregledao solje i kuglice lezajeva. Sve na biciklu deluje toliko novo i ocuvano da stvarno ne mogu da verujem da je nastupilo neko ostecenje usled loseg odrzavanja ili prekomernog ili neadekvatnog koriscenja.
  Imas li kakav savet? Hvala.
  Veliki pozdrav.

  • Prvo bih proverio da li je luft u samom ležaju, ili u štapovima viljuške.
   Ako je luft u ležaju, a isti nije oštećen, onda je najverovatnije problem u premalo predopterećenja. Kako podesiti predopterećenje a-head viljuške (bez navoja):

   http://www.bikegremlin.com/2016/04/13/tehnika-podesavanja-ugla-visine-kormana/
   (2. poglavlje)

   Za viljuške sa navojem, potrebno je popustiti kontra maticu pri vrhu vrata viljuške, pa dotegnuti konus, zatim ponovo fiksirati položaj dotezanjem kontra matice.

 5. Kada sam napisao osovina volana, mislio sam na osovinu vile. Ne znam koji je model vile ali je neki SR Suntour.

Komentiraj

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.