KRENITE odavde

Rotor-ova 1×13 grupa – objektivan pregled

Prateći Fejsbuk grupu Bicikliramo, naišao sam na post koji prikazuje novu 1×13 grupu. To me je zainteresovalo. Posle malo guglanja i istraživanja, ispostavilo se da je “krivac” za ovo španska kompanija “Rotor bicycle components”. Napisao sam im e-mail, objasnio ko sam i rekao da sam zainteresovan saznati više i napisati pregled njihovog proizvoda uz par reči o njihovoj kompaniji, pošto nisu široko poznati (barem ne u Srbiji, koliko znam). Bili su dovoljno ljubazni i profesionalni da brzo odgovore i dostave mi slike i informacije, tako da ću sada pružiti pregled nove 1×13 grupe koju možemo očekivati na proleće 2019. po vestima iz Rotora. U ovom članku pružiću neke osnovne informacije o Rotor kompaniji, dati pregled nove 1×13 grupe i reći ponešto o njihovim ROTOR Q RINGS® pogonima i lančanicima, uz kratak pregled drugih zanimljivih patenata i rešenja.

Napomena: informacije napisane ovde su na osnovu mojih interpretacija šema, slika i informacija iz Rotora – nisam testirao gotove proizvode. Sve dopune i ispravke su dobrodošle.

Sadržaj:
0. Rotor Bike Components kompanija
1. 1×13 gupa – za MTB i drumske bicikle
2. Pogon
…2.1. Lančanici
3. Freehub (zadnja nabla)
4. Kaseta
5. Lanac
6. Ručice menjača (šifteri) i kočnica
7. Menjač
8. Kočnice
9. Masa (“težina”) i cene
10. Zaključak – ocena
11. Izvori
12. AŽURIRANJE: Zvanične težine i cene


0. Rotor Bike Components kompanija

Rotor je španska kompanija, koju su 1994. godine osnovala dva prijatelja i biciklista entuzijaste: Pablo Carrasco (aeronautički inženjer) i Ignacio Estellés (advokat). Kažu da im je cilj bio “eliminacija mrtvih tačak u okretu pedala” i stavljaju velik akcenat na njihov ROTOR Q RINGS® patent pogona i lančanika (više o tome kasnije).

Kao druge velike kompanije biciklističkih delova, nisu dozvolili da ih postojeći standardi “sputavaju”, tako da ne možete očekivati da njihovi šifteri, menjači itd. rade sa Shimano, SRAM, ili Campagnolo delovima (isto ovo važi i za ostale navedene tri velike kompanije, pogotovo za njihove proizvode iz ovog veka).

Ulazak na tržište sa velikim kompanijama je sigurno velik izazov. U ovom pregledu objektivno ću uporediti Rotorovu grupu sa “velikom trojkom” i skrenuti pažnju na uočene prednosti i mane. Takođe je korektno napomenuti da, dok imam zamerki na ceo 1x sistem, to važi za sve 1x sisteme, ne samo Rotorov. Kompanija ima neka zanimljiva rešenja/patente i navijam za Špance, u nadi da će ostati na tržištu.

Većina delova se pravi u Španiji, osim kočnica za koje sarađuju sa Magurom i lanaca koji su KMC-ovi.


1. 1×13 gupa – za MTB i drumske bicikle

Prelazak na stvar – o čemu se ovde radi? Koliko je bolje od postojećih 1x grupa? Pa, “najbolje” što su drugi proizvođači uspeli do sada je 12 zadnjih zupčanika. Rotor tvrdi da je njihov sistem sa 13 zupčanika ono što je neophodno kako bi se dobilo sledeće:

  • Dovoljno velik raspon između “najsporijeg” i “najbržeg” stepena prenosa, čak i kada se koristi samo jedan prednji lančanik.
  • Dovoljno male razlike između dva susedna prenosna odnosa, za optimalnu kadencu pedalanja (čak i sa samo jednim prednjim lančanikom).

Takođe, opširno objašnjavaju kako 2×11 sistemi imaju samo 14 zaista različitih stepena prenosa (dok su ostali “duplirani”).
Moj članak o stepenima prenosa objašnjava osnovne pojmove, kao i zašto “duplirane brzine” nisu zaista mana. Napisao sam i poseban članak u kojem su objašnjene prednosti i mane 1x sistema – u poređenju sa dublom i triplom (2x i 3x).

U poređenju sa konkurencijom, ovo svakako nadmašuje 12 zupčanika. SRAM je 2016. prvi izbacio 1×12 sistem, tvrdeći da je 12 zupčanika potrebno da bi se dobio dovoljno velik raspon prenosnih odnosa, uz zadovoljavajuću “gustinu”. Na leto 2018, Shimano 1×12 sistem se pojavljuje, sa još većim rasponom prenosnih odnosa (razlikom u broju zuba između najmanjeg i najvećeg zupčanika), tvrdeći da je po Shimanovim testovima takav raspored zuba i zupčanika na kaseti otpimalan (nemam razloga da sumnjam u ovo, ima smisla kako je objašnjeno).

Pa, Rotor nam nudi 13 zupčanika, koji se mogu koristiti za veći raspon, ili za veću gustinu prenosnih odnosa. Uz to, prvi nude pravu 1x drumsku grupu (barem koliko ja znam) – eto vam ga Campagnolo/Shimano/SRAM!  🙂

Rotorova 1×13 grupa dolazi sa nekoliko novih rešenja/patenata i ovo će biti objašnjeno u narednim podnaslovima.

Rotor 1x13 grupa. Slika 1
Rotor 1×13 grupa.
Slika 1


2. Pogon

Rotor već sada nudi nekoliko modela pogona – za MTB, enduro, drum, ciklokros itd. Većina pogona su modularnog tipa, tj. različite vrste nosača lančanika i različite veličine lančanika se mogu montirati na njih (mnogi pogoni, ali ne svi, pružaju i mogućnost montiranja bilo jednog, bilo dva lančanika). Takođe, mogu se montirati i različite vrste Rotorovih power-metara. Nude pogone za sve postojeće standarde patrona pogona, bilo da su patrone pogona sa navojem, ili press-fit patrone.

Nude i osovine pogona prečnika 24 mm, uz patrone pogona za sve postojeće standarde. Takođe prave i osovine prečnika 30 mm, koje nisu kompatibilne sa britanskim i italijanskim patronama sa navojem, dok za sve osalo pašu.

Rotorov modularni dizajn pogona.
Rotorov modularni dizajn pogona.
Izvor: rotorbike.com
Slika 2

2.1. Lančanici

Rotor je napravio poseban dizajn ovalnih lančanika, nazvan ROTOR Q RINGS®. Ideja je da lančanici budu većeg prečnika kada su pedale horizontalnije, pošto se tada mogu najsnažnije pritiskati, a da budu manjeg prečnika (i pružaju manje otpora) kada su pedale vertikalnije. Ovo je filozofija suprotna od starog Shimano Biopace dizajna ovalni(ji)h lančanika. Drugi proizvođači su probali nešto slično, samo manje sofisticirano, uz ne baš dobre rezultate. Kratak opis problema s ovim “obrnutim Biopace” dizajnom se mogu pročitati klikom na Biopace link u ovom pasusu. Dok Shimano Biopace radi odlično, nisam imao priliku probati Rotorov “obrnuti” dizajn – možda je bolji od ostalih, mada sumnjam. Rotorovi inženjeri su dosta razmišljali oko ovoga (i, očigledno, dosta testirali).

Zeleno: sila koju noge "isporučuju". Ljubičasto: otpor koji pružaju Q-ring ovalni lančanici. Isprekidano: konstantan otpor klasičnih okruglih lančanika.
Zeleno: sila koju noge “isporučuju”.
Ljubičasto: otpor koji pružaju Q-ring ovalni lančanici.
Isprekidano: konstantan otpor klasičnih okruglih lančanika.
Izvor: rotorova tehnička dokumentacija.
Slika 3

Uz prikazano na slici 3, omogućena su fina… i još finija podešavanja položaja (ugla) lančanika, kako bi se moglo finije, preciznije uskladiti sa načinom pedalanja. Fina podešavanja ugla lančanika, za po jedan stepen, vrše se pomoću Rotorovog patenta “OCP Mount” nosača lančanika, prikazanog na slici 4.

Fino podešavanje položaja (ugla) lančanika, pri montiranju istog na nosač.
Fino podešavanje položaja (ugla) lančanika, pri montiranju istog na nosač.
Izvor: Rotorova tehnička dokumentacija.
Slika 4

I ima još. Bukvalno. 🙂  Rotorov patent nazvan “MAS” (eng. Micro Adjust Spider, a na španskom “mas” znači “još”), omogućava finije podešavanje za po deo stepena – prikazan na slici 5.

Veličine lančanika su do 26 do 40 za MTB i od 38 do 54 za drumske bicikle, sa ponuđenim svim memđu-veličinama u razmacima od po dva zuba (26, 28, 30… 50, 52, 54).


3. Freehub (zadnja nabla)

Nable su nazvane “RVOLVER” – zadnja ima zanimljiv sistem freehub račne, prikazan lepo na ovom YouTube videu. Zamisao je da se stvori nešto manje otpora kada se ne pedala.

Rotor REVOLVER prednja i zadnja nabla. Slika 6
Rotor REVOLVER prednja i zadnja nabla.
Izvor: rotorbike.com
Slika 6

Zadnja nabla postoji u 2×1 varijanti (16 žbica na desnoj i 8 na levoj strani). Dizajn “flanži” (ono gde se provlače žbice 🙂 ) je urađen za minimalnu težinu i lakše “pertlanje” točka. Mada nisam siguran koliko sistem sa po dve zbijenije rupe za žbice otežava proračun optimalne dužine žbica, ali što se tiče minimalne težine uz zadržavanje snage, deluje kao dobro rešenje. Za MTB nable širine 148 mm, postoje varijante sa “standardnim pertlanjem”.

Nosač kasete je u suštini Shimano Hyperglide tipa, uz dodatak proširenja za 13. zupčanik sa 10 zuba – što traži i poseban lockring (“zabravljivač” kasete). Desna flanža je pomerena za oko 3 mm ka unutra (u odnosu na standardnu Shimano Hypeglide MTB nablu za 8-10 brzina), kako bi se napravilo mesta za 13 zupčanika. Ovako “iskezečena” nabla traži 2×1 kombinaciju žbica kako tenzija levih žbica ne bi bila premala za normalan rad. Ovo bi mogao biti i razog zašto, iako Rotor pravi i nable za “obične” kočnice, ali 1×13 grupa dolazi samo sa disk nablama – zbog prevelikog “ofseta” zadnje nable, postoji verovatnoća da bi felna više šetala levo-desno i češala moderne (prvenstveno drumske) “obične” kočnice.

Freehub račna se montira na telo nable bez ikakvih navoja, pa Rotor obećava lako održavanje nable bez alata. “Industrijski” (ketridž) ležajevi se koriste i “puna” ( eng. “through“) osovina.

Diskovi se, za sada, montiraju sistemom sa 6 šrafova (lošije, manje pouzdano rešenje), mada je najavljena centerlock varijanta.

Standard 13-fazne nable je otvorenog tipa, tako da postoji šansa da i ostali proizvođači nabli ponude svoje nable za ovu grupu.


4. Kaseta

Kasete su naravno sa 13 zupčanika, a ponuđeni rasponi u broju zuba su sledeći: 10-36, 10-39, 10-46 i 10-52 zuba.

Tipična “drumska” 10-39 ima sledeće zupčanike: 10, 11, 12, 13, 14, 15, 17, 19, 21, 24, 28, 33 i 39 zuba.

MTB 10-52, sa najvećim rasponom, izgleda ovako: 10, 11, 12, 13, 15, 17, 19, 22, 26, 31, 37, 44, 52.

Umereni skokovi u broju zuba, uz velik raspon prenosnih odnosa. Dok je za planinske bicikle dosta široka ponuda drugih proizvođača (do 12 brzina doduše), ovo je prvi put da vidim 1x kasetu sa prenosima dobro izabranim za drumsku vožnju.

Rotorova 13-fazna kaseta. Slika 7
Rotorova 13-fazna kaseta.
Slika 7

Zanimljivo rešenje je mogućnost korištenja ovih kaseta na Shimano (kompatibilnim) hyperglide freehubovima. U tom slučaju se može uzeti 12-fazna verzija kasete na kojoj je samo eliminisan najmanji zupčanik od 10 zuba. Najveći lančanik nadilazi desnu flanžu, ali je dovoljno velikog prečnika da ne zapinje za žbice – sličan “trik” je primenio Shimano za montiranje svojih 11-faznih MTB kaseta na freehubove za 8-10 brzina.

Kaseta je napravljena iz dva dela, spojenih na jedan nosač. Najmanjih 7 zupčanika su čelični, dok su najvećih 6 aluminijumski, čime se postiže manja težina uz prihvatljivu dugotrajnost. Dva dela su spojena šrafovima tako da se mogu praviti različite kombinacije metalnih i aluminijumskih delova, spram afiniteta (to je barem Rotorov plan koliko sam shvatio – ponuda mogućnosti prilagođavanja). Pojedinačni zupčanici se ne mogu menjati – kaseta je, kao što je rečeno iz dva dela. Prednost ovog rešenja je ravnomerniji raspored opterećenja, na veću površinu šina freehub tela, čime se omogućava pravljenje (lakših) aluminijumskih freehub nosača, bez brige o usecanju kasete u njih.

Rastojanje zupčanika je isto kao kod SRAM Eagle 12-faznog sistema, tako da se točkovi sa Sram Eagle nablama mogu koristiti, sa sve SRAM 12-faznim kasetama.


5. Lanac

Pošto je i korak zupčanika kasete kao SRAM Eagre 12-faz, lanac koji se koristi je 12-fazni. Rotor koristi KMC X12 12-fazne lance. Ovde se nema šta dodati. Kao što će se videti u narednim poglavljima, ceo sistem je napravljen da bude kompatibilan sa postojećim 12-faznim sistemima, što deluje kao pametan potez za ulazak na tržište.


6. Ručice menjača (šifteri) i kočnica

Nude se kombinovane ručice kočnica i menjača za drum (“šamaraljke”, i to samo za hidraulične kočnice), kao i posebna ručica menjača za MTB.

Sami šifteri su hidraulični – prvi hidraulični šifteri na tržištu! Koriste se hidraulična creva prečnika 3 mm. Zamena sajli mineralnim hidrauličnim uljem rezultuje manjom ukupnom težinom (u poređenju sa sajlama i bužirima, kao i baterijama elektronskih sistema) – po rečima Rotora. Rutiranje bužira kod ovakvog sistema nema nikakav uticaj na performanse – dok god se bužir baš ne “pričkine” da spreči protok tečnosti.

Zanimljiva stvar je smeštanje indeksnog sistema u sam zadjni menjač – ručice samo guraju/povlače hidrauličnu tečnost! Zahvaljujući ovome isti šifteri rade i sa 12 i sa 13-faznim kasetama. Čak i stariji Rotorovi hidraulični šifteri će raditi sa ovim novim sistemom!

MTB šifter ima dve poluge, uz neke dodatne opcije:

  • Mogućnost podešavanja tako da jedna ručica služi i za menjanje na veću i na manju brzinu – u zavisnosti od toga da li se gurne manje, ili do kraja. Tada se druga poluga može i demontirati (tako je dizajniran šifter).

I MTB i drumski šifteri omogućavaju:

  • (kada se koriste obe ručice za MTB) jedna ručice može promeniti do četiri brzine dole u jednom potezu.

Drumski šifteri imaju mogućnost podešavanja otpora koji šifter pruža pri menjanju brzine – da radi lakše, ili da traži jači pritisak.


7. Menjač

Rotorov 1x13 zadnji menjač. Slika 9
Rotorov 1×13 zadnji menjač.
Izvor: rotorbike.com
Slika 9

Zadnji mejnač ima sledeće (zanimljive) karakteristike:

  • Kapacitet menjača od 42 zuba – dovoljan za najveću 10-52 kasetu.
  • Mehanizam “kvačila” kojim se sprečava padanje lanca čak i pri vožnji po džombama.
  • Poluga za otpuštanje tenzije opruge kaveza – kako bi se lanac olabavio za lako skidanje točka.
  • Indeksiranje se obavlja preko mehanizma menjača, ne preko ručice menjača.
  • Prekidač za izbor režima rada sa 12, ili 13 brzina.
  • Mogućnost “zabravljivanja” u jednom položaju pomoću prekidača, za slučaj da se hidraulično crevo pokida iz bilo kog razloga.

Očigledna prednost zatvorenog hidrauličnog sistema kontrole menjača je otpornost na spoljne uticaje (vlaga, prljavština elektromagnetne smetnje i slično). Mana je nemogućnost lake popravke na putu u slučaju kidanja bužira (za 30 i kusur godina bicikliranja, dešavalo mi se da pukne sajla, ali nikad da se bužir toliko ošteti).

Ako nije već očigledno: isti menjač služi i za drum i za MTB.


8. Kočnice

Za kočnice, Rotor sarađuje sa nemačkom Magurom – kompanijom koja ima dosta iskustva u ovome. Ovo ima smisla, pogotovo za kompaniju koja je još uvek relativno mala i u razvoju. Tako da bi kočnice trebalo da su pristojnog kvaliteta. Nable sa 13 brzina prave se samo za disk kočnice (mada Vam niko ne brani da takvu nablu upletete sa felnom za “obične” kočnice), dok za 12 brzina (i prednje nable) rotor pravi i verzije za “obične” kočnice, mada ne u sklopu nove 1×13 grupe.

Nova grupa će se isporučivati samo u verziji sa disk kočnicama – i za drum i za MTB.

Digresija:

Što se “običnih” kočnica tiče, Rotorova Uno drumska grupa, koja je već na tržištu, nudi hidraulične “obične” kočnice, uz opciju disk kočnica. Rotor Uno šamaraljke bi trebalo da rade i sa novim 13-faznim menjačem.

Hidraulične "drumske" kočnice. Slika 10
Hidraulične “drumske” kočnice.
Slika 10

Nemam sliku disk kočnica, ali drumske kočnice su veoma zanimljive. Ko se seća problematičnih Campagnolo Delta kočnica? Ove kočnice imaju elegantan, aerodinamičan dizajn sličan Delta kočnicama, ali mehanizam je napravljen kako treba, tako da nema problema sa pojačavanjem mehaničke prednosti (i neplaniranim blokiranjem točka) u rasponu hoda pakni (čeljusti). Za razliku od ‘Talijana, Španci su uspeli postići i izgled i funkcionalnost. Napomena: nisam isprobao kočnice, komentar je na osnovu videa i tehničkih crteža koje sam pogledao.

Korištenje 13faznog šiftera sa drumskim “običnim” hidrauličnim kočnicama bi po svemu sudeći trebalo da je moguće, mada je odgovor Rotora na tu konstataciju bio da bi “to zahtevalo mehaničko sečenje od strane korisnika i to nije nešto što bismo preporučili, ipak tehnički je moguće“.


9. Masa (“težina”) i cene

Tabela 1 daje listu mase i cena komponenti. Kako podaci budu dostupni, tako će se tabela popunjavati. Za sada je poznata samo tvrdnja Rotora da će cene biti konkurentne, a da će ukupna masa grupe biti manja od mase grupa konkurencije. Većina podataka koji su dati su nezvanični.

Tabela 1   
Vrsta komponenteModelMasa (g)Cena ($)
Ručica menjačaDrumske šamaraljken/an/a
 MTBn/an/a
    
Pogon2INpower drumski pogon sa osovinom608 g*
    
Zadnji Menjač1×13 menjač350 gn/a
    
Kaseta10-36 13 brzina236 gn/a
 10-39 13b241 gn/a
 10-46 13b290 gn/a
 10-52 13b321 gn/a

* Rotor nudi širok spektar pogona, lančanika, osovina itd, za drum, MTB, ciklokros itd. To je najbolje pogledati na njihovom sajtu, spram namene.


10. Zaključak – ocena

Rotor je napravio nešto novo, drugačije. Dobra strana proizvoda je mogućnost slobodnog kombinovanja drumskih i MTB komponenata, pogona, lančanika itd. Sistem radi i sa 13 brzina i sa 12-faznim kasetama po SRAM standardu. SRAM je napravio NX Eagle 12-fazne kasete koje se montiraju na Shimano hyperglide freehubove. Uz raniji XD 12-fazni standard. Ovo znači da se Rotorova grupa može koristiti (barem u 12-faznoj varijanti) i sa Shimano i SRAM nablama – uz korištenje bilo Rotorovih, ili SRAM kaseta. Nisam siguran da li Shimanove 12-fazne kasete (Hyperglide+ standard) imaju isti korak pa da se i te nable mogu koristiti.

Hidraulično menjanje brzina je sigurno otporno na spoljne uticaje, što je svakako plus. “Namesti i zaboravi na to” što kaže Rotor. 🙂  U rangu 12 brzina, ne zaostaje za Campagnolom, Shimanom i SRAM-om – svi imaju svojih prednosti i mana, samo je stvar izbora. U 13-faznom segmentu – Rotor je jedini.


11. Izvori


12. AŽURIRANJE: Zvanične težine i cene

Dobio sam i zvanične podatke od proizvođača o masi (“težini”) i ceni nove grupe.

Komponenta:Težina (masa):
1×13 grupa sa šifterima, menjačem, kočnicama i hidrauličnim crevima.
(kočione čeljusti flat mount tipa, creva dužina: 1,800 mm x 3mm / 1,800 mm x 5 mm / 950 mm x 5mm, 160 mm rotori i sve potrebno za montiranje),
10-36 – 13s kaseta, lanac (dužine 126 karika)
1,785 g
Desni komplet kočnice i šiftera
*sadrži: desnu ručicu kočnice i menjača, zadnji menjač, zadnju kočionu čeljust, kočioni disk i delove za montiranje
863 g
Komplet leve ručice kočnice
*sadrži:
Leva ručica kočnice, prednje kočione čeljusti, kočioni disk, delovi za montiranje
443 g
12s Kaseta 11-36 / 11-39225 / 221 g
12s Kaseta 11-46 / 11-52282 / 314 g
13s Kaseta 10-36 / 10-39236 / 241 g
13s Kaseta 10-46 / 10-52290 / 321 g
Q RINGS Lančanik 48 zuba131 g
2INpower Road pogon (sa osovinom)608 g
ALDHU pogon (bez osovine)352 g
Standardna osovina (ALDHU)96 g
RVOLVER 1×13 zadnja nabla (sa Centerlock lock-ring-om)246 g
RVOLVER 1×13 prednja nabla (sa Centerlock lock-ring-om)124 g
Lanac (neskraćen)269 g
Karbonski točkovi (sa Centerlock lock-ring-om)1,476 g
Aluminijumski točkovi (sa Centerlock lock-ring-om)1,556 g
Komponenta:Cena (MSRP):
Desni komplet kočnice i šiftera
*sadrži: desnu ručicu kočnice i menjača, zadnji menjač, zadnju kočionu čeljust, kočioni disk i delove za montiranje

€1,229.00 / £1,099 / $1,350
Komplet leve ručice kočnice
*sadrži: leva ručica kočnice, prednje kočione čeljusti, kočioni disk, delovi za montiranje
€438 / £399 / $480
12s Kaseta 11-36 / 11-39€334.00 / £299 / $365
12s Kaseta 11-46 / 11-52€349 / £309 / $365
13s Kaseta 10-36 / 10-39€379 / £339 / $415
13s Kaseta 10-46 / 10-52€399 / £359 / $415
LančanikFrom €115 / £109 / $115
2INpower Road pogon€1,299 / £1,149 / $1,400
ALDHU pogon (bez osovine)€249 / £225 / $300
Standard Axle (ALDHU)€49 / £55 / $60
RVOLVER 1×13 zadnja nabla€344 / £299 / $344
RVOLVER 1×13 prednja nabla€155 / £139 / $155
Lanac€55 / £49 / $60
Karbonski točkovi€1,499 / £1,328 / $1,650
Aluminium Wheels€658 / £588 / $658
Bleeding kit za menjače€115 / £99 / $125
Bleeding kit za kočnice€39 / £35 / $45
Profil grupeOpisUkupna cena (MSRP):
1×13 Ultimate performance1×13 Groupset Kit 2Inpower€4,499 / £3,999 / $4,900
1×13 Super Light1×13 Groupset Kit Super Light€3,449 / £3,050 / $3,800
1×13 Adventure1×13 Groupset Kit€2,599 / £2,299 / $2,800
1×13 Compatible1×13 Ready Groupset Kit 12 Speed€1,999 / £1,750 / $2,200

1 misao o “Rotor-ova 1×13 grupa – objektivan pregled”

  1. Vozim Q-Rings na drumašu već 4 godine sa prekidom od godinu dana dok nisam našao kurble prave dužine. Najveća razlika je kod dugačkih vožnji, preko 3.5h, sutradan ne zatežu tetive već samo treba mišiće napuniti glikogenom.

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content