Klase delova bicikla (“grupa”)

Klase delova bicikla (“grupa”)

Ažurirano: 16/11/2018.

“Koju grupu voziš?” – često je pitanje među iskusnijim biciklistima. Početnici se opet često pitaju koju grupu delova bicikla je najbolje uzeti. Ovaj članak objasniće koje klase grupa postoje, uz listu klasa od najniže ka najvišoj, za tri najveća proizvođača: Shimano, SRAM i Campagnolo.

 

1. Šta su to klase opreme (“grupe delova”)?

Da bi se odgovorilo na ovo pitanje, prvo treba znati šta je to oprema i šta je to grupa delova. To je objašnjeno u ovom članku: Grupe delova.

Tri najveća proizvođača grupa za bicikle su Shimano, SRAM i Campagnolo. Campagnolo proizvodi opremu samo za drumske bicikle, dok Shimano i SRAM proizvode opremu kako za drumske, tako i za planinske (MTB).

 

2. Koje klase postoje?

Svaki proizvođač nudi različite klase kvaliteta opreme. Od najniže, do najviše, najskuplje. Na slici ispod, prikazane su klase drumske i MTB opreme po proizvođačima. Najviša klasa je na vrhu:

Klase opreme najvećih proizvođača
Klase opreme najvećih proizvođača

Na primer, sa slike se vidi da je najniža klasa Campagnolo opreme Xenon, zatim idu Veloce, Athena, sve do Super Record kao najviše klase. To važi za sve proizvođače.

Svaka klasa opreme ima kompletnu grupu: menjače, kočnice, kasete, pogon i tako dalje, osim nekoliko najnižih klasa koje nemaju uvek sve svoje komponente. Na primer, Shimanova drumska klasa Claris koristi kasete klase Sora, jer se ne proizvode kasete za klasu Claris.

Klase koje su boldovane na slici su istog nivoa – radi poređenja. Na primer Shimano Tiagra je slične klase, kvaliteta i funkcija kao SRAM Rival klasa. Kod MTB opreme, to bi bilo slično kao boldovani Deore odnosno X5.

Takođe, klase drumske opreme su složene tako da u istom redu bude otprilike ista klasa opreme po proizvođačima. Isto je i kod MTB kolona: oprema istog nivoa klase stoji jedna pored druge (zato kod SRAM-a ima praznih polja). Dakle, Shimano Deore LX je negde između SRAM X5 i X7.

 

3. Koja klasa je optimalan izbor?

Najbolji odnos cena/dugotrajnost je niža srednja klasa: grupe boldovane na slici. Dosta izdržljiva, funkcionalna, dugotrajna, ne previše teška i ne previše skupa. Do dve klase ispod je i dalje oprema pristojnog kvaliteta koja neće tražiti neko češće popravljanje i zamene.

Klase iznad su nešto laganije, ponekad dugotrajnije (zavisno od vrste opreme, da li je u pitanju menjač, nabla ili nešto treće). Ipak, cene rastu drastično na gore sa svakom narednom klasom opreme, a za uzvrat se dobija sve manje. Vrhunska klasa ima smisla za takmičare kojima sponzor kupuje opremu.

Tu ima još jedna bitna stvar: više klase opreme koje se danas proizvode, prave se sa puno brzina. Oprema koja je projektovana za 8 i manje zupčanika pozadi je po pravilu puno dugotrajnija, jeftinija, otpornija na vremenske prilike, zaprljanost i slično. Na primer, Shimanova Claris grupa sa 2×8 brzina će često bolje menjati brzine od novije 105 grupe sa 2×11 brzina. Biće nešto teža, ali to je reč o maksimalno 1 kg za komplet grupu (pogon, menjači, kočnice, ručice, zadnji zupčanici, nable…).

 

4. Planirano zastarevanje

Živimo u eri kapitalizma. Način da se zaradi je da stvari koje se prave budu jeftine, ali da se brzo kvare, ili da budu veoma skupe ako su iole kvalitetnije i dugotrajnije. U biciklističkoj opremi je trend da skuplje stvari ne budu ni blizu toliko dugotrajnije, koliko imaju dodatnih opcija, funkcija, koje mnogima i ne koriste, ali lepo zvuče na reklami i kad se kažu da ih neko poseduje.

Jedna od najvećih prevara je pravljenje više i više brzina. Taj problem objašnjen je u ovom članku: Koliko brzina? Na primer: danas nemoguće naći nove ručice menjača za 3×8 brzina u klasi Shimano Deore. Deore se prozvodi samo sa 2 i 3 puta 10 brzina. Za (pouzdaniji) sistem sa 8 brzina pozadi mora se uzeti niska klasa Altus, ili Tourney. Isto je i kod ostalih proizvođača.

Kad smo već kod toga, Tourney sa 8 brzina će verovatno menjati brzine gotovo kao i Deore sa 10 brzina, iz razloga opisanih u Koliko brzina članku.

 

5. Zaključak?

Ako je prioritet nizak budžet i što ređe posete majstoru:

 • Frikcione ručice menjača, uz 3×8 (ili čak 3×6) brzine. Bilo koje klase, može i najniža, razlika je samo u težini.
 • Menjači – da su kompatibilni sa 3×8 brojem brzina, praktično bilo koje klase iznad najniže. Poželjno barem Acera (odnosno Claris kod drumske opreme).
 • Ručice kočnica i kočnice tako da su kompatibilne međusobno i da su u klasi Deore (ili Tiagra kod drumskih bicikala).
 • Nable osovine točkova), ako budžet dozvoljava Deore, najmanje Acera (za drum Sora) klase.
 • Zadnji zupčanici – bilo koja klasa iznad najniže
 • Pogon – dok ne usavrše osovine sa ležajevima, da se isplati uzeti nešto novije, samo niža klasa – čeličnih zupčanika. Do nivoa Acera (Claris).

Ako je prioritet da sve lepo radi: Isto kao i za predhodni slučaj.  🙂

Ako je prioritet lagano, novo, ili se takmiči: najskuplje što se može priuštiti. Teško je izdvojiti komad opreme koji najviše doprinosi performansama i sniženju mase, tako da najbolje uzeti komplet grupu za koju je budžet dovoljno velik.

Pri kombinovanju različitih klasa i proizvođača opreme, može od pomoći biti serija članaka na temu kompatibilnosti: Kompatibilnost.

Povezan članak – Stepen prenosa bicikla – brzine:

Objašnjenje stepena prenosa bicikla - šta su stepeni prenosa bickla (brzine), koji su potrebni, na šta obratiti pažnju
Objašnjenje stepena prenosa bicikla – šta su stepeni prenosa bickla (brzine), koji su potrebni, na šta obratiti pažnju
Podeli ovaj članak...

20 misli o “Klase delova bicikla (“grupa”)”

 1. Relja molim Vas za savet.Planiram kupovinu bicikla Bianchi Aria i moja dilema je da li kupiti sa 105 ili Ultegra grupom.Razlika je oko 350e.Kupujem nov bicikl tako da kada vec dajem novac dacu i tih 350e vise ukoliko je razlika izmedju ove dve grupe zaista tolika.Molim Vas za savet

 2. Bez želje da zvučim grubo – samo u cilju slikovitog objašnjenja, volim reći:

  “Ako sami kupujete opremu (tj. ako Vam je sponzor ne plaća), objektivno nije potrebno ništa više od Deore/Tiagra klase opreme (u zavisnosti od toga je li u pitanju MTB, ili drumski bicikl, naravno)”.

  Ultegra spram 105 donosi nešto manju ukupnu masu, ali po pitanju dugotrajnosti, pa i performansi, sumnjam da se dobija išta merljivo, ili osetno (barem u slučaju “slepog” testa, da se proba osetiti razlika bez da se pre toga vidi koja oprema je u pitanju).

  Drugim rečima – oni kojima je ta razlika osetna i “velika”, uglavnom već unapred sami znaju koje tačno komponente im odgovaraju – od ručica, do sedla. Ipak, za većinu, ovako generalno govoreći, nema neke razlike, sem u ceni. Pri tome (prosto rečeno) – više se plati nego što se dobije.

  Razlika od 350 evra se može iskoristiti za kvalitetne gume, zamenu sedla (za slučaj da “fabričko” ne odgovara) i pedala, neku opremu za vožnju… Naravno, ako taj iznos ne predstavlja nikakav problem, Ultegra jeste nešto lakša i bolja, tako da je svakako opcija.

Komentiraj

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.