KRENITE odavde

Postavljanje pitanja i komentara

Ovaj članak govori o nekim opštim “pravilima” pri postavljanju pitanja i komentara na BikeGremlin forumu (isto važi i za BikeGremlin Youtube, Instagram, Facebook i Twitter kanale).


1. Kako postaviti pitanje?

Prvo pokušajte pretragu sajta – na većinu pitanja ćete naći odgovore u člancima. Pretraga je “pametna”, Guglova, tako da obično ponudi članak koji najbolje odgovara na pitanje:

Pretraga sajta BikeGremlin
Pretraga sajta BikeGremlin


Ako pretraga nije pomogla, na BikeGremlin forumu se registrujte unošenjem (bilo kojeg) imena (tj. može biti praktično anonimno) i validne e-mail adrese (koja se ne prikazuje javno).

Prilikom postavljanja pitanja, pružite detaljne informacije i opis problema, koristeći ispravne nazive – kako bismo bili sigurni da pričamo o istoj stvari / delu bicikla. Za pomoć videti prikaz naziva delova bicikla i biciklistički rečnik termina.

Takođe, kada je reč o brzinama, koristiti formu nalik: “najveći prednji i treći najmanji zadnji lančanik”, pošto “treća brzina”, “peta” i slično nije dovoljno nedvosmisleno.

Komentari se pregledaju od strane moderatora zbog sprečavanja spema i trolovanja. Kada je komentar odobren, pojaviće se na sajtu. Ovo obično bude u roku od nekoliko sati, ali može biti i više dana, u zavisnosti od rasporeda posla i (godišnjeg) odmora.


2. Kakva pitanja postaviti?

Koliko god ovo zvučalo smešno, neophodno je objasniti.

Jedan od glavnih razloga postojanja ovog sajta je pomoć ljudima. Kada je “otkrivao” svet biciklizma i mehanike, autor je imao puno pitanja, ali nije bilo lako naći odgovore. Zato su odgovori na većinu pitanja, bila “početnička”, ili “napredna” dati na sajtu.

Generalno, ne postoje glupa pitanja, samo glupi odgovori. Ipak: pre postavljanja pitanja, potražiti odgovor na sajtu. Složen je (koliko je god moguće) pregledno, po temama. U gornjem desnom uglu svake stranice je i polje za pretragu. Ono što bi se postavilo kao pitanje uneti u polje za pretragu i videti da li odgovor već postoji.

Ovo se pogotovo odnosi na pitanja u vezi kupovine konkretnog (polovnog) bicikla – nemoguće je svakog dana pregledati stotine oglasa i odgovoriti svim ljudima. Postoji odeljak sa savetima za kupovinu. Tu su dati odgovori na veliku većinu pitanja: kakav bicikl odgovara mojim potrebama, kako da pregledam polovan bicikl pre kupovine, koju veličinu da gledam, koja grupa delova, kakvi menjači itd.

Konkretna pitanja, kao i pitanja u vezi stvari koje nisu već napisane na sajtu su svakako dobrodošla. Kao i sve (konstruktivne) kritike.


3. Komentar mi nije odobren!?

Ako komentar nije odobren ni posle nekoliko dana, proveriti da li sadrži jednu, ili više od navedenih stvari:

  • Link (ili više njih) sa reklamama, oglasima i sl. “Lukavo” postavljeno “pitanje” koje je u stvari reklama nije prihvatljivo.
  • Reči, ili/i slike koje su ružne, ili pornografske. Ovo važi i za “avatare” izabrane pri registraciji naloga.
  • Vređanje drugih korisnika – bilo “ružnim rečima”, ili omalovažavajućim/uvredljivim sadržajem komentara.
  • Na pitanje je već dat odgovor na sajtu.
  • Trolovanje.


Trolovanje, ili (konstruktivna) kritika:

Trolovanje osuđuje ono što je nejasno / kritika pita za pojašnjenje.
Trolovanje se koristi grubim i sarkastičnim stilom / kritika otvorenim, objektivnim i odmerenim.
Trolovanje je negativno / kritika je pozitivna, čak i kada skreće pažnju na greške i propuste.
Trolovanje je uopšteno i nejasno / kritika je konkretna.
Trolovanje traži mane u autoru, kao i u delu / kritika se bazira na samom materijalu.


4. Zbog čega (sve) ovo?

Kako bi se sajt očuvao informativnim, bez pretrpavanja reklamama, svađama i istim pitanjima – da bi bilo lakše ljudima da nađu potrebne informacije, bez čitanja tone beskorisnog sadržaja.

Napomena: radi bolje preglednosti, dalji komentari na ovoj stranici su isključeni – koristite umesto toga BikeGremlin forum.

20 misli o “Postavljanje pitanja i komentara”

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content