KRENITE odavde

Prednosti i mane disk kočnica za bicikl (u odnosu na “obične”)

Ovaj članak navešće ukratko prednosti i mane disk kočnica za bicikle, u odnosu na kočnice koje koriste felnu točka kao kočionu površinu (bilo da su V-brejk, kantilever, ili drumske). Pri poređenju se podrazumeva da su končnice kvalitetno napravljene i pravilno podešene, naravno.
Poseban članak objašnjava doboš kočnice (i roller kočnice) – prednosti i mane.

Update: Kome pomaže, snimio sam seriju video snimaka o servisu hidrauličnih disk kočnica.

Važno je napomenuti da postoje dve vrste disk kočnica: hidraulične i mehaničke. Poseban članak objasniće ove razlike, kao i (mehaničke) uzroke prednosti i mana disk kočnica u odnosu na “obične” kočnice.

Mehanička disk kočnica bicikla
Mehanička disk kočnica bicikla

1. Prednosti disk kočnica

  • Veća zaustavna moć – iako je prijanjanje točka na podlogu najčešće ograničavajući faktor, pa se usled toga ne dobije značajno kraći zaustavni put sa disk kočnicama (glavni razlog za kraći zaustavni put sa disk kočnicama je objašnjen u narednoj tački). Izuzetak su uslovi snega i leda, kao i blata, kada su disk kočnice superiorne.
  • Bolja (ravnomernija) modulacija kočione sile, pogotovo kada je mokro, ili/i blatnjavo.
  • Hidraulične disk kočnice same prilagođavaju položaj pakni kako se iste troše – nema potrebe za čestim štelovanjem usled trošenja pakni. Ovo ne važi za mehaničke disk kočnice.
  • Ne habaju felnu prilikom kočenja – habaju se samo pakne i diskovi, dok felna ostaje netaknuta i nema potrebe menjati felnu (preplitati novu) kada se potroši od kočenja.
  • Ako točak dobije osmicu (usled oštećenja, pucanja žbice i sl.), kočnice neće zbog toga početi da češu, ili da lošije rade.

2. Mane disk kočnica

  • Stvaraju veće opterećenje na štapove i vrat (prednje) viljuške, pošto se čeljust kočnice pričvršćuje pri dnu viljuške. Ovo traži jače (i teže) viljuške.
  • Kod prednjih disk kočnica, ako točak (i viljuška) nema modernu “thru osovinu,” (koja tehnički i nije osovina, ali to je druga tema) sila kočenja ima tendenciju da izvuče (prednji) točak iz prihvata. Ovo zahteva snažno zatezanje prednjeg točka u dropovima i redovne provere da li se pomera, ili razlabavljuje.
  • Ceo sistem je teži od sistema sa “običnim” kočnicama.
  • Tendencija iritirajućeg češanja/struganja pakni o disk, zbog veoma malog rastojanja pakni u odnosu na disk (inače se ne bi mogla dobiti dovoljna zaustavna sila preko ručice kočnice i diska relativno malog prečnika, bez korištenja servo pojačivača – princip poluge, isto kao što je objašnjeno za mehaničke kočnice). Kod motornih vozila, ovo češanje se ne čuje u vožnji (zvuk motora i veće brzine), a snaga motora je jača od ljudskih 100-300 vati, pa mehanički gubici budu zanemarivi. Kod bicikala to nije slučaj. Čest je slučaj da se, nakon skidanja i vraćanja točka (krpljenje gume i sl) javi češanje, pa je to potrebno namestiti – ponovo.
  • Viša cena

3. Disk kočnice – da, ili ne?

Sve navedene prednosti i mane su objektivne, tehničke prirode. Svaki biciklista za sebe, spram stila vožnje, uslova u kojima vozi, pa i budžeta, mora izvagati da li su za njega/nju bolje rešenje disk, ili neki drugi tip kočnica. Sa izuzetkom (veoma) blatnjavih uslova, ili snega, sve kvalitetne i dobro podešene kočnice pružaju sasvim pristojnu zaustavnu moć i modulaciju – bilo da su disk, ili drugog tipa.

4. Lično mišljenje autora

Disk kočnice su u biciklizmu, sa izuzetkom brze off road vožnje kroz blato, pogotovo nizbrdo, više stvar mode, marketinga i zarade, nego pravo unapređenje. Glavna prednost: zaustavna moć i modulacija, postignuta je malim rastojanjem pakni u odnosu na disk (što omogućava veću mehaničku prednost pri povlačenju ručice kočnice), a upravo to često izaziva češanje, koje iritira i donosi neprihvatljivo velike mehaničke gubitke. Ljudska rasa još uvek nije napravila sistem disk kočnica koji ne češe. Bilo je eksperimenata u auto industriji, ali tek kad je shvaćeno da je češanje nužno zlo (a da kod motornih vozila praktično ništa ne smeta), disk kočnice su zasijale u punom sjaju (ponovo – u auto industriji).

Zbog ovoga mislim da disk kočnice, u biciklizmu, imaju veoma ograničen broj i uslove primena kada su optimalno rešenje – za sve ostalo su uglavnom marketing i pravljenje para.


Podržite BikeGremin
da ostane online & nezavistan

Ovaj sajt je edukativan, besplatan, objekivan, i nije komercijalan
(sponzori ne vole plaćati ako spominješ i sve uočene mane proizvoda 🙂 ).

Koliko košta WordPress sajt?

Ako mislite da je ovaj sajt dobar i koristan,
a možete izdvojiti $5 mesečno,
molim vas da podržite moj rad preko Patreon donacije:


www.patreon.com/bikegremlin


Iskustvo Chrisa Frooma sa disk kočnicama na njegovom drumskom biciklu:

Entertaining Disc Brakes and Training Hard In Gran Canaria


Povezan članak – Tehnika kočenja biciklom:

Pravilna tehnika kočenja na biciklu
Pravilna tehnika kočenja na biciklu

Autorove preporuke iz Amazon on-line prodavnice (kao Amazonov saradnik, zarađujem od kvalifikovanih kupovina):

Kvalitetne Shimano Deore V-brake kočnice – Amazon link za kupovinu:

Shimano Deore V-brejk čeljusti
Shimano Deore V-brejk čeljusti  @ Amazon

Kvalitetne mehaničke disk kočnice – Avid BB7 –  na Amazonu:

Avid BB7 mehaničke disk kočnice @ Amazon
Avid BB7 mehaničke disk kočnice @ Amazon

Shimano Deore hidraulične disk kočnice – Amazon:

Shimano Deore hidraulične disk kočnice @ Amazon
Shimano Deore hidraulične disk kočnice @ Amazon

Postojeći komentari (pitanja i odgovori) postavljeni ispod ovog članka, premešteni su u ovu temu BikeGremlin foruma:
https://www.bikegremlin.net/threads/prednosti-i-mane-disk-kocnica-za-bicikl-u-odnosu-na-obicne-komentari-clanka.192/

9 misli o “Prednosti i mane disk kočnica za bicikl (u odnosu na “obične”)”

  1. pozdrav, na mom biciklu su mehaničke disk kočnice, zanima me mogu li se staviti hidraulične?

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content