Zadnji zupčanici – račna ili kaseta – nije sve jedno

Zadnji zupčanici – račna ili kaseta – nije sve jedno

Ažurirano: 16/11/2018.

Postoji dva generalna različita standarda (načina) montiranja kaseta za bicikl na točak: stari freewheel i noviji freehub. Razlike i kako prepoznati jedan u odnosu na drugi objašnjeni su u ovom članku.

 

1. Račna ili kaseta – nije sve jedno

Zadnje glave bicikla obrađene su u članku Zadnja nabla bicikla, dok će ovde akcenat biti baš na samim zupčanicima, tj. snopu zupčanika – kaseti. Snopovi zupčanika dolaze u dva standarda: kao račna (frivil, eng freewheel), ili kao freehub (kasetna glava). U zavisnosti od zadnje nable koja je na biciklu, koristi se jedan, ili drugi tip. Slika govori više od hiljadu reči:

freewheel-vs-freehub
S leva na desno:
frivil, nabla s navojem za frivil, kasetna nabla (freehub) i kaseta.

Na ovu razliku je važno obratiti pažnju pri nabavci i zameni zupčanika, kako bi se uzeli odgovarajući. Frivil se navrće. Kaseta se samo namakne na šine nable, pa se zategne posebnim prstenom za zaključavanje (eng. lockring). Sam kraj nable je sa drugačijim završetkom, tako da se relativno lako prepozna i pre skidanja zupčanika:

Pored ovoga, za razlikovanje pomaže ako se zna da račne sa Suntour patentom obično idu sa 5 (ređe 6) zupčanika, Shimano i SRAM račne dolaze sa 6 ili 7 (izuzetno retko 8, ili 9, ali to je opasno za zadnju osovinu, što je opisano u članku o zadnjim nablama bicikla).

Kasete su obično sa 7 (sedam je relativno retko), 8, 9, 10, 11 zupčanika. Savremeniji standard, superioran u svakom pogledu u odnosu na račnu.

Na ovo treba obratii pažnju kad su u pitanu zadnji zupčanici – račna ili kaseta – nije sve jedno! 🙂  Ako se menja (zadnja) nabla, svakako se isplati uzeti kasetnu, freehub nablu, ali ako se kupuje samo zamenski set zupčanika, onda se ne isplati kupiti po svaku cenu kasetni, ako se već ima nabla za frivil, zato što to iziskuje i (skuplju) zamenu cele nable.

 

2. Zupčanici i spejseri

Frivil dolazi sa zupčanicima spojenim zajedno i nemoguće je menjati pojedinačne zupčanike. Kasete su sa pojedinačnim zupčanicima i spejserima između njih, tako da se mogu kombinovati između različitih kaseta.  Neke kasete dolaze sa zanitovanim zupčanicima, ali je to samo zbog lakšeg montiranja, inače se zupčanici mogu slobodno raznitovati bez ikakvog uticaja na funkcionalnost, tako da se pojedinačni zupčanici mogu menjati.

Slike bolje objašnjavaju (klik na sliku za uvećanje):

 

3. Za svaki slučaj – napomena – Hyperglide i Uniglide

Stari standard Shimano freehub (kasetnih) nabli je “Uniglide”. Novi je “Hyperglide”

Uniglide i hyperglide freehub nable.
Uniglide i hyperglide freehub nable.
Obratiti pažnju na širi razmak između dve Hyperglide šine (dok su ostali identični, kao kod Uniglide).

Prednost Hyperglide sistema je što se zupčanici mogu složiti samo na jedan način, dok je Uniglide omogućavao da se stave u krug bilo kako – nabla je bila simetrična. Ovde samo prošireni deo zupčanika nailazi na najširu šinu nable (videti na slici). Na ovaj način, zupčanici su zarotirani uvek na tačno isti, planirani način, što omogućava projektovanje kasete tako da pri menjanju brzine lanac u isto vreme hvata dva susedna zupčanika i tako se praktično postepeno penje na novu brzinu (zupčanik).

Velika prednost Uniglide standarda je što omogućava okretanje zupčanika na drugu stranu, čime se dobijaju praktično novi zupčanici (nepohabana strana se koristi)!

U slučaju nabavke nove nable, svakako gledati da bude freehub i to po Hyperglide standardu. Hyperglide freehub će prihvatiti i Uniglide zupčanike (osim najmanjeg, zabravljujućeg zupčanika – Hyperglide koristi poseban šraf za zabravljivanje).

Dopuna leta 2018:

Shimano i SRAM napravili su po jedan nov standard freehub nable (i kasete), za svoje 11 i 12-fazne MTB kasete. SRAM-ov standard se zove “XD“, dok se Shimanov zove “Hyperglide+” .

Povezan članak – Skidanje zadnjih zupčanika (kaseta i račna):

Kako skinuti kasetu sa točka bicikla - uputstvo za skidanje kasete (i račne). Sa spiskom potrebnog alata
Kako skinuti kasetu sa točka bicikla – uputstvo za skidanje kasete (i račne). Sa spiskom potrebnog alata
Podeli ovaj članak...

26 misli o “Zadnji zupčanici – račna ili kaseta – nije sve jedno”

 1. Neko ko gleda sa (desne) strane bi trebalo da može uočiti ako lanac preskače na prednjem, ili zadnjem lančaniku – pogotovo ako se to dešava pri sporom, a “jačem” pedalanju. Moguće da su pohabani lančanici pogona.

  • Da li rizikujem neke nove kvarove ako i dalje vozim pod ovim okolnistima? Hvala opet!

 2. Ako lanac preskače (tj. ako se potvrdi da je to uzrok problema), prognoza je sledeća:

  Kada je to “umereno”:
  tipa nov lanac na kaseti koja nije nova, ali nije “ubijena skroz”, onda će novi lanac relativno brzo (za stotinak km) prilagoditi kasetu svojem koraku (napraviti nova “ležišta” za rolnice) i sve će biti manje-više OK, bez nekih posledica.

  Kada je izraženo, bilo da je na prednjim, ili zadnjim lančanicima, onda su sledeće stvari moguće:
  – preskakanje lanca otežava držanje ravnoteže/upravljanje u momentu kada lanac preskoči, što nije najbezbednija stvar.
  – veća je verovatnoća da se zub lančanika pokida.
  – sam lanac se više cima i haba stalnim “udarcima”.

  Tako da bi u ovom drugom scenariju svakako trebalo rešavati problem.

  • Kaseta i lanac su novi (Shimano HG serija), jedino su lančanici stari (ima im preko deset godina). Na najvećem lančaniku piše Shimano IG chain only, ne znam da li i to može da uzrokuje problem. Potencijalna nekompatibilnost?

 3. Lanac za 9 brzina je možda malo preuzak (sa unutrašnje strane) za IG lančanik. Moguće da to pravi probleme. Čak i ako lančanik nije pohaban.

 4. Imam problem kaseta mi ide u osmicu kad zavrtim tocak i zaustavim pedale.Tocak sam skidao i proveravao da li je kriva osovina i nije da li postoji neko resenje i da li mogu da vozim bicikl sa tim problemom?

Komentiraj

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.