KRENITE odavde

Kupovina (pregled) polovnog bicikla

Ovaj članak daje savete šta treba gledati prilikom kupovine polovnog bicikla.
Saveti za izbor odgovarajućeg tipa bicikla, mogu se naći ovde: Koji tip bicikla odgovara za moje potrebe.
Izbor odgovarajuće veličine bicikla: Prava veličina rama.
Izbor opreme i klase delova (Deore, Ultegra, SRAM, disk kočnice i sl.): Koji bicikl da kupim.

BikeGremlin vodiči za kupovinu:


1. Prvi opšti utisak

Da li je dan, dnevno svetlo? Potrudite se da bicikl pregledate po dobrom dnevnom svetlu.

Pogledati bicikl. Kako izgleda? Ne mora biti ulickan za prodaju, da se sija, ali deluje li da je u voznom stanju? Kako izgleda prodavac i mesto gde je bicikl “skladišten”. Verujte svom instinktu, ako imate osećaj da nešto nije u redu, najverovatnije da i nije, samo još ne možete da utvrdite tačno šta. Zahvalite se prodavcu na odvojenom vremenu i tražite druge bicikle. Čak i  ako ste prevalili više (desetina) km, ovo može biti najjeftinija i najbolja opcija.


2. Stanje rama

Ram može biti i blatnjav, prljav, sa puno nalepnica, ali morate videti kakvo je stanje ispod. Ako ga prodavac nije doveo u stanje da se vidi sam ram, dogovorite se da ga obrišete, skinete nalepnice (ako ima puno velikih nalepnica), ili batalite kupovinu.

Ram ne sme biti nigde ulubljen. Nigde. Ovo ne mogu dovoljno naglasiti. Čelični ramovi se još mogu popraviti, ali ne uvek i neka to uradi prodavac pre nego izbrojite novce.

Ulubljen ram. Za izbegavanje.
Ulubljen ram.
Za izbegavanje.

Ulubljenje se može otkriti i prelaženjem rukom preko cevi rama. Ovo je pogotovo zgodno pri slabijem svetlu (mada nije preporučljivo pregledati bicikl na lošem svetlu).

Čelični ram ne sme imati rđe na sebi. Ako niste dovoljno stručni da procenite može li se ram srediti, sigurnije je izbeći ram koji je načela rđa. Ako jeste, računajte da za kvalitetno farbanje treba sve skinuti s rama, pa posle sve vratiti nazad. Od 30 evra u servisu uzimaju za skidanje i vraćanje svih delova, plus za “šmirglanje” i farbanje oko 50 do 100. Pogledajte ima li ram oštećenu farbu. Male ogrebotine ne bi trebalo da su problem, ali odvaljena, zguljena farba povećava rizik za pojavu rđe ubrzo.

Čelični ram načet rđom. Bolje izbeći.
Čelični ram načet rđom.
Bolje zaobići.

Aluminijumski ram je otporan na rđu. Ogrebana farba nije problem. Samo ne sme imati dubokih zareza u sebi.

Aluminijumski ram sa manjim ošećenjima farbe. Nikakav problem, sem estetskog.
Aluminijumski ram sa manjim ošećenjima farbe.
Nikakav problem, sem estetskog.

Karbonski ram ne rđa, ali oštećena farba omogućava da voda i sunce oštećuju lepak koji drži vlakna. Verovatno se može zafarbati eventualno manje oštećenje farbe, morate sami proceniti kako Vam deluje.

Obratiti posebnu pažnju na pukotine. Često se jedva vide, širine vlasi kose.

Pukotina na ramu. Često se javljaju na spojevima.
Pukotina na ramu.
Često se javljaju na varovima, spojevima, ili blizu njih.


3. Simetrija – poravnatost rama, centriranost točkova

Da li su ram, korman, viljuška i točkovi u ravni? Da li su samo loše zašrafljeni (popravi se na licu mesta), ili je kriv ram, točak – što se teže popravi. Naravno, točkovi ne smeju imati osmicu – centriranje (ako su žbice i felne dobri) je oko 10 evra. Slike puno bolje objašnjavaju:

Ram prav kao strela - odličan
Ram prav kao strela – odličan
Kriv korman. Proveriti da li je pri padu (verovatno) oštećeno još nešto - iskrivljen ram, oštećena ručica menjača i sl.
Kriv korman.
Proveriti da li je pri padu (verovatno) oštećeno još nešto – iskrivljen ram, oštećena ručica menjača i sl.

Provera centriranosti točka, tj. pravi li osmicu, vidi se najlakše tako što se točak odigne od zemlje i zavrti u mestu. U odnosu na pakne kočnica, ili neki deo na ramu, videti šeta li levo-desno za više od pola mm. Ako šeta, potrebno je centriranje. Za veću preciznost, ako bicikl nema pakne kočnica na felni, može se improvizovati i zip vezicom. 🙂

Provera centriranosti točka pomoću zip vezice Vezica služi kao referenca
Provera centriranosti točka pomoću zip vezice
Vezica služi kao referenca


4. Ležajevi i točkovi

Ako je na biciklu ram dobar i sve je simetrično, ide se na sledeći korak. Provera stanja ležajeva. Ležajevi treba da omoguće glatko okretanje, ali ne smeju imati nikakvog mrdanja levo-desno.

Korman
Korman treba da se okreće lako i ravnomerno levo-desno, ali ne bi smeo nikako ići gore-dole, ili da se pomera u stranu, kako je obleženo na slici ispod.

Ahead viljuška. Na vratu nema navoje.
Ahead viljuška. Na vratu nema navoje.

Stavite prst na spoj viljuške i cevi kormana odmah iznad donje plave strelice na slici iznad. Kakva rečenica!  🙂
Držite prednju kočnicu stisnutu i cimajte bicikl napred-nazad. Ako osetite da viljuška “šeta” napred nazad (prstom iz prethodne rečenice), onda su ležajevi loši, ili loše podešeni u boljem slučaju. Novi ležajevi kormana su oko 10 evra, plus toliko majstoru za ruke.

Točkovi
Uhvatite točkove pri vrhu i probajte ih mrdati levo-desno u odnosu na ram. Ne bi smeli da šetaju. Ako su ležajevi loši, osećaj pod rukom je kao mala klackalica – točak će se mrdati u stranu. Nekad je ovo jako blago izraženo, ali se oseti. Da li se točkovi okreću lako i ravnomerno? Ako se teško okreću, moguće da je ležaj ipak oštećen (iako nema lufta), ali dosta zategnutih konusa, da se luft eliminiše – isto loš znak. Prave li osmice?

Proveriti zategnutost žbica. Sve žbice sa jedne strane točka treba da budu zategnute podjednako. Ako postoji razlika u zategnutosti, moguće je da su oštećene žbice, ili je felna bila popravljana od oštećenja. Zadnji točkovi bicikala sa brzinama imaju puno jače zategnute žbice sa desne, nego sa leve strane, ali i tada su sve desne i sve leve podjednako zategnute ako je sve OK.

Oslobađanje stresa u materijalu žbica snažnim savijanjem po dve paralelne žbice jedne ka drugoj. Ovo se radi sa svakim parom žbica, sa obe strane točka, skroz u krug
Dve po dve paralelne žbice mogu se snažno povući jedna ka drugoj. Ako dođe do pucanja, znači da su žbice loše – (nad)ljudska snaga nije dovoljna da pokida ispravnu žbicu!

Pregledati felnu detaljno ima li oštećenja. Kako od fizičkih udaraca, većih ogrebotina, deformacija, ulubljenja, tako i da li je deo gde niple žbica naležu oštećen.

Felna napukla na mestu gde se niple pričvršćuju. Ovako oštećena felna je za đubre - ne može se centrirati i pri pokušaju zatezanja žbica, niple će proći kroz felnu.
Felna napukla na mestu gde se niple pričvršćuju.
Ovako oštećena felna je za đubre – ne može se centrirati i pri pokušaju zatezanja žbica, niple će proći kroz felnu.

Dobro je i skinuti točak, pa rukom proveriti kako se osovina okreće. Ako ne ide lepo i glatko, moguće je da su ležajevi oštećeni, ili bar u lošem stanju, ali zategnuti jače da se eliminiše luft.

Ležaj točka koji ima lufta, na biciklu koji je vožen, je gotovo siguno oštećen. Ugradnja novih glava točkova je oko 10 evra samo za ruke, verovatno još toliko za nove žbice, plus cena samih ležajeva – oko 20 evra za pristojne.

Pogon
Zatim proverite pogon. Uhvatite kurblu blizu pedale i pokušajte je pomeriti od bicikla i ka njemu. Ne bi smele da se mrdaju, osim u krug, naravno. Moraju se okretati ravnomerno, bez krckanja i zapinjanja. Nov ležaj pogona košta oko 20 evra.

Amortizeri
Ako bicikl dolazi s amortizerima. Stisne se kočnica i bicikl optereti, nagne se na njega, da amortizer ravnomerno “potone” i vrati se. Ako zapinje, ili ako štapovi šetaju u stranu, ne samo gore-dole, onda je loš.


5. Kočnice i menjači

Sajle i bužiri menjača i kočnica bi trebalo da su u dobrom stanju. Bužiri ne smeju biti ispucali, a sajle rđave. Moraju glatko kliziti kad se povlače poluge kočnica i menjača. Kod hidrauličnih sistema, ne sme nigde curiti tečnost.

Zarđala sajla viri iz oštećenog bužira. Impresionizam. :)
Zarđala sajla viri iz oštećenog bužira.
Impresionizam. 🙂

Kočnice bi trebalo da koče. Moraju kočiti snažno, ali i ravnomerno – da nema naglih skokova u sili kočenja. Ne smeju češati točak (ili disk) kada se puste ručice. Dobre kočnice koje su raštelovane se lako nameste i ako ne rade tako, dok je loše (ili oštećene) nemoguće namestiti.

Menjači treba da menjaju brzine bez previše stanki, spadanja lanca, i buke. Ako ne rade, ili su kavezi menjača iskrivljeni (vidi se okom), ili ih treba naštelovati, možda izmenjati sajle i bužire.

Na kraju, ostaje da se proveri stanje lanca i lančanika. To je objašnjeno u ovom članku: Kada je vreme za zamenu lanca.


6. Probna vožnja

Poslednje, ali ne i najmanje važno, probna vožnja bicikla. Koraci pre vožnje su bitni, jer ne bi trebalo ni sesti na bicikl koji nije proveren pre toga da li je ispravan i bezbedan.

Naći mesto bez gustog saobraćaja i krenuti u probnu vožnju. Probati kako bicikl odgovara u vožni, da li je to-to što se tiče položaja sedenja, udobnosti, opšteg osećaja u vožnji.

Ako je bajs sa brzinama, videti kako bicikl menja brzine. Svaki menjač posebno testirati. Da li menja brzo i precizno, bez krčanja lanca? Da li lanac spada kad se prebacuje na najveće i najmanje zupčanike napred i pozadi?

Prednju i zadnju kočnicu isprobati prvo pojedinačno, zatim zajedno. Kako koči? Je li ravnomerno i dovoljno snažno?

Da li su pedale kurble i prednji lančanici dobri, bez lufta i osmica?

Nagaziti jače na pedale, stojeći. Da li se ram previše uvija ili krcka? To su znacioštećenog, ili napuklog rama.

Kako skreće, kako se ponaša u vožnji?

Skinuti ruke sa upravljača i probati vožnju bez ruku na upravljaču (za oprezne i iskusne).

  • Da li ide pravo kada je telo uspravno, ili se mora kompenzovati naginjanjem? Ako se mora naginjati da bi bicikl išao pravo, verovatno su krivi točkovi, ili ram (ili oboje).
  • Da li se biciklom može upravljati lako sa rukama podignutim sa upravljača? Ako ne može, verovatno su loši ležajevi upravljača.

Video demonstracija većine stvari opisanih u tekstu:

Kupovina (pregled) polovnog bicikla za početnike [0025]

Generalni saveti u vezi kupovine bicikla:

Kupovina polovnog bicikla za malo novca - sa malim budžetom [0053]

Povezan članak – Klase delova bicikla („grupa“ ):

Klase opreme (grupe delova) bicikla - Dura-Ace, Ultegra, Deore, Super Record...
Klase opreme (grupe delova) bicikla – Dura-Ace, Ultegra, Deore, Super Record…

4 misli o “Kupovina (pregled) polovnog bicikla”

  1. Poštovani Relja.
    Imam 65 godina i ponovo se vracam biciklu. U dobroj sam fizičkoj kondiciji i živim u brdovitom području. Želela sam da kupim bolji bicikl polovan. Nisam poznavalac sem nekih elementarnih stvari. Nasla sam ovaj 650e. Molim vas odgovorite mi da li je ok.
    RDR 3×10 Full XT Carbon 29er L-Size Continental gume, Duplozidne felne
    Ram “L”, Karbon Ram
    Magura vazdusna vila sa zakljucavanjem na kormanu
    Full XT oprema, Kocnice Magura hidraulika
    Velika zahvalnost Aleksandra Arandjelovic

    • Ćao Aleksandra,

      Kod polovnih bicikala, stanje (ispravnost) bicikla je puno važnije od modela i specifikacija. Ovako, po spisku delova zvuči sasvim OK.

      Uz par napomena (za svaki slučaj):
      – Ram veličine L je, kod većine proizvođača, namenjen za osobe visine preko 180 cm.
      – Piše “Full XT oprema,” a kočnice nisu XT, već Magura. Neki bi to nazvali laganjem u startu. 🙂

      Moj video na temu:
      Najbolji polovni bicikli u Srbiji 🙂

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content