KRENITE odavde

Kada zameniti lanac na biciklu?

Ovaj članak objašnjava kada je vreme da se zameni lanac na biciklu. Za detaljno objašnjenje šta se dešava sa lancem kada se koristi i troši, pogledati ovaj članak: Habanje (izduživanje) lanca bicikla.

Za sve komentare, pitanja (ili dodatke i ispravke), koristite BikeGremlin forum:
www.bikegremlin.net
Tema na BikeGremlin forumu o merenju “istegnutosti” lanca i zameni.

Sadržaj:

  1. Dizajn lanca bicikla
  2. Habanje lanca – izduženost
  3. Kada zameniti lanac na biciklu?
  4. Kako izmeriti izduženost lanca?
    4.1. Metod A – lenjir
    4.2. Metod B – odvajanjem od prednjeg lančanika
    4.3. Metod C – korištenjem alata za merenje izduženosti


1. Dizajn lanca bicikla

Lanac bicikla prenosi snagu pedalanja na zadnji točak. U poređenju sa mnogim drugim sistemima prenosa (kardan, kaiš i sl.), lanac ima prilično malo mehaničkih gubitaka – efikasan je. Ovako izgleda presek lanca koji je preteča današnjeg, modernog lanca:

Presek lanca - sastavni delovi
Delovi iz kojih se sastoji jedna karika lanca

Ploče iz kojih se lanac sastoji, spojene su pinovima. Na pinovima se nalaze rolnice koje olakšavaju prelazak lanca preko zuba lančanika. Prvobitna verzija lanca imala je “rukave” preko pinova – između pinova i rolnica. Na modernim lancima, ovi “rukavi” su izbačeni, promenjen je dizajn.

A jedna karika lanca B Spoljne ploče C Pinovi D unutrašnje ploče E rolnice
A jedna karika  lanca
B spoljna ploča
C pinovi
D unutrašnja ploča
E rolnice

Prednosti modernog lanca u odnosu na stari dizajn:

  • Jeftiniji za proizvodnju (ovo bi trebalo da znači i jeftiniji za kupca, mada u praksi to nije uvek slučaj)
  • Manje šanse ima da pukne ako se menjaju brzine pod opterećenjem
  • Omogućava bolji protok maziva unutar rolnica
  • Savitljiviji je u stranu, što omogućava vožnju sa više ukrštenim lancem na biciklima sa više zupčanika

Mane modernog lanca u odnosu na stari dizajn:

  • Nešto veći mehanički gubitci (par procenata)
  • Lubrikant se lako ispere jer nema rukava da ga zadrži između rolnica i pinova. Isto tako, prljavština lakše prodre između rolnica i pinova. Ova otvorenost prostora između rolnica i pinova je Ahilova tetiva modernih lanaca. Zbog toga im je vek trajanja drastično kraći, osim ukoliko se često peru i ponovo podmazuju.

– Sadržaj –


2. Habanje lanca – izduženost

Lanac se korištenjem haba. Na habanje najviše utiču prljavština i/ili ne podmazanost. Paste za šmirglanje prave se mešanjem peska i ulja – što isto bude na zaprljanom lancu. Savršeno čist i podmazan lanac, kakvi su unutar motora vozila na primer, traje desetinama hiljada kilometara, opterećen snagom od 100 i više konja često. Dakle, kako bi lanac trajao što duže, treba da bude čist i podmazan. Ipak i kod dobrog održavanja lanac se pre ili kasnije ipak pohaba.

Kako se vidi da je lanac pohaban?

Pohabanost lanca vidi se njegovim izduženjem, nazivanom često (tehnički pogrešno) “istegnutošću”. Izduženost lanca ne javlja se zbog istezanja samog materijala, već zbog habanja pinova.

Istegnut lanac
Nov (gore) i pohaban, izdužen lanac (dole). Usled habanja pinova, dobija se efektivno izduživanje lanca.

Dužina jedne karike novog lanca je tačno jedan inč (2,54 cm). Jedna karika podrazumeva jedan par unutrašnjih i jedan par spoljnih pločica. To je na slici iznad označeno kao “2 X PITCH”. Kako se pinovi habaju, tako raste razmak između susednih pinova, karike postaju praktično duže.

Istrošen pin lanca
Istrošen pin lanca

Pošto je razmak između zuba lančanika optimizovan za lanac sa korakom od 1/2″ (1,27 cm), izduženi lanac neće dobro nalegati. Zbog većeg rastojanja između pinova, lanac će neravnomerno opterećivati zube lančanika i “penjati” se po njima, čime se znatno ubrzava trošenje, kako lanca (dodatno), tako i lančanika.

Istegnut lanac na zupčaniku
Pohaban lanac (gornje kuglice) je praktično duži, pa se “penje” po zubima lančanika , dok nov naleže taman kako treba.

Preskakanje lanca: kada se lanac previše izduži, može se desiti da pri jačem pedalanju na kratko sklizne sa zupčanika. Osećaj je kao da pedala “propadne” u prazno, kao da je točak proklizao.

Potrošenost zadnjih zupčanika: ako se vozi sa izduženim lancem, zadnji zupčanici će se brže izlizati, istrošiti, pa će se preskakanje lanca javljati i sa novim lancem – zbog potrošenosti zupčanika. Istrošenost zadnjeg zupčanika (osim ekstremno velike) se teško može utvrditi golim okom. Dovoljno je delić milimetra pohabanosti da preskače sa novim lancem. Jedan od razloga zašto nikad ne bih savetovao kupovinu polovne kasete.

Potrošenost prednjih lančanika: ukoliko se duže vozi sa dosta izduženim lancem, doći će do oštećenja i prednjih lančanika.

Istrošen lančanik preklopljen preko novog.
Istrošen lančanik
preklopljen preko novog.

Kod lančanika preskakanje se dešava ređe, ali istrošeni zubi budu zakošeni, pa se lanac teže i uz buku oslobađa pri silasku s lančanika, ili ga lančanik kači i povlači na dnu gde bi trebalo da se odvoji.

Istrošen prednji lančanik. Lanac se uvlači na gore
Istrošen prednji lančanik.
Lanac se uvlači na gore

Efekat uvlačenja lanca prikazan na videu:

"Uvlačenje" lanca (eng. chain suck) - potrošen prednji lančanik [0015]

– Sadržaj –


3. Kada zameniti lanac na biciklu?

 1) Kada se lanac izduži za oko 0,5 % svoje dužine, vreme je za novi.

Ako se na vreme zameni lanac, na ovom stepenu istrošenosti, prednji i zadnji zupčanici će ostati u dobrom stanju. Na ovaj način, produžava im se vek. Uz redovne zamene lanca, zadnji zupčanici mogu trajati i 2 do 4 nova lanca, dok i sami ne budu previše potrošeni i za zamenu. Treba ih zameniti tek kad sa novim lancem počnu da proklizavaju, “preskaču”. Prednji lančanici traju još puno puta duže od zadnjih uz redovne zamene lanca.

2) Ako se lanac ne zameni na 0,5 % izduženosti, već se čeka do porasta dužine od 1%, tada će pri zameni lanca zadnji zupčanici sigurno biti istrošeni i za zamenu. Menjanje brzina kod bicikala sa zadnjim menjačem će biti malo sporije i teže čim lanac pređe 0,5% izduženosti.

3) Ako se lanac ne promeni ni na 1% izduženosti, tada dolazi do pojačanog habanja i prednjih lančanika – tako da će pri zameni lanca, ako se dugo vozi ovako, morati pored zadnjih da se stave i novi prednji lančanici. Menjanje brzina kod bicikala s brzinama će biti osetno sporije i lošije, a postoji i povećan rizik od pucanja previše istrošenog lanca.

– Sadržaj –


4. Kako izmeriti izduženost lanca?

4.1. Metod A – lenjir

Lenjirom. Jednostavno. Lanac se meri kad je prav, zategnut, najbolje direktno na biciklu.

Merenje istegnutosti lanca lenjirom
Merenje izduženosti lanca lenjirom

Lenjir sa podeocima u colima (inčima): pošto je dužina jedne karike tačno 1″, izmeri se 12 karika lanca. Najlakše je gledati od sredine do sredine pinova.

Ako je 12 karika lanca duže od 12″ za oko 1/16″, onda je lanac izdužen za oko 0,5%.

Ako su duže od 12″ za oko 1/8″, lanac je izdužen za oko 1%.

Meri se od sredine do sredine pina. Ovaj lanac je negde između 1/16" i 1/8" istegnutosti.
Meri se od sredine do sredine pina.
Ovaj lanac je negde između 1/16″ i 1/8″ izduženosti. Dakle zreo za zamenu ako se ne želi prerano potrošen zadnji zupčanik.

Lenjir sa centimetrima i milimetrima: meri se 10 karika. Nula se poravna sa sredinom jednog pina, pa se gleda gde se poravnava pin 10. karike. Ako se poravna sa 25,4 cm, lanac je nov.

Ako se poravna sa tik preko 25,5 cm (tačnije 25,53 cm), lanac je izdužen za oko 0,5%.

Ako se poravna sa gotovo 25,7 cm (tačnije, 25,65 cm), lanac je izdužen za oko 1%.

– Sadržaj –


4.2. Metod B – odvajanjem od prednjeg lančanika

Na prednjem lančaniku, prema prednjem delu bicikla (na neka “tri sata”), treba povući lanac i pokušati ga odvoijiti od lančanika.

Ako se lanac može podići da se vidi ceo zub, do vrha, vreme je za zamenu.
Ako se lanac može podići da se vidi ceo zub, do vrha, vreme je za zamenu.
Potrošen lanac se može povući sa najvećeg lančanika tako da se ceo zub vidi.
Potrošen lanac se može povući sa najvećeg lančanika tako da se ceo zub vidi.

Ovaj metod nije precizan, ali je zgodan za pregled na brzinu.

– Sadržaj –


4.3. Metod C – korištenjem alata za merenje izduženosti

Postoje alati za merenje izduženosti lanca. Jednostavno se naslone na lanac sa gornje strane – ako upadnu, vreme je za zamenu.

Gornja slika - dobar Donja slika - istegnut lanac
Gornja slika – dobar
Donja slika – izdužen lanac

Na alatu se sa leve strane vide podeoci: 0.75 i 1.0.  0.75 označava izduženost od oko 0,5%, dok 1.0 označava 1% izduženosti.

Ovakvim alatom meri se brzo i jednostavno. Mana je što često daje “lažnu uzbunu”. Pošto upadaj između rolnica, u rezultat ulazi i habanje samih rolnica, ne samo pinova. Pošto jedino habanje pinova utiče na izduženost koraka lanca, može se desiti da, kada alat upadne, merenjem lenjirom izduženost ne bude još uvek 0,5%. Ovo često bude slučaj kod lanaca koji imaju mekše rolnice, ili kod lanaca sa manjim rolnicama (nekada za nov lanac ovaj alat pokazuje da je skoro za zamenu). Napravio sam eksperiment koji pokazuje da habanje rolnica ne utiče na uzubljivanje lanca i lančanika.

Zato je ovaj alat više zgodan da skrene pažnju kada početi meriti i proveravati lenjirom.

Izuzetak su Shimanovi alati (linkovi na modelima su ka Amazon.com sajtu sa slikama i cenama – kao Amazonov saradnik, zarađujem od kvalifikovanih kupovina) TL-CN40, TL-CN41 i TL-CN42. Slika objašnjava razliku običnog i Shimanovog alata:

Srednja slika: Shimanov alat koji izbacuje istrošenost rolnica iz rezultata merenja, pomerajući ih jednako sa obe strane.
Srednja slika: Shimanov alat koji izbacuje istrošenost rolnica iz rezultata merenja, pomerajući ih jednako sa obe strane.


Ažuriranje, novembar 2023:
Spisak dobrih alata za merenje pohabanosti lanca koji se još uvek proizvode i prodaju:

  • Shimano TL-CN40
    Više se ne proizvodi.
  • Shimano TL-CN41
    Više se ne proizvodi.
  • Shimano TL-CN42
    Izgled i cena se mogu videti klikom na taj Amazon.de affiliate link.
  • Park Tool CC-4
    Kopija alata Shimano TL-CN41, u prodaji od relativno skoro, stariji Park Tool merači su neprecizni, a cena i izgled ovog alata se mogu videti klikom na taj Amazon.de affiliate link.
  • Pedro’s Chain Checker Plus II
    Kopija Shimano TL-CN41, uz dodatne funkcije – kabastiji, ali deluje praktično, njega nisam lično probao – isto Amazon.de affiliate link.

Od tih alata, da sad kupujem, uzeo bih taj poslednji, Pedro’s.


Ovaj efekat se može delimično simulirati i sa običnim alatom, guranjem rolnice sa desne strane u levo šrafcigerom, na primer, ali obično traži “treću ruku”.  🙂 Uz to, tada će alat opet meriti rastojanje sa dve unutrašnje strane rolnice (jedna u odnosu na drugu – videti sliku iznad). Tako da debljina rolnice i dalje utiče na rezultat merenja.

Zanimljivo je da je potrošen lanac puno savitljiviji u stranu od novog. Ovo nije precizan metod, ali može poslužiti kada se na brzinu gleda polovan lanac (čiju kupovinu nikako ne bih savetovao):

Dva lanca bočno "smotana" koliko god je to moguće. Pohabani lanac savijen je u krug manjeg prečnika, jer ima više bočnog lufta. Slika 11
Dva lanca bočno “smotana” koliko god je to moguće. Pohabani lanac savijen je u krug manjeg prečnika, jer ima više bočnog lufta.

Povezan članak – Određivanje optimalne dužine lanca za bicikl sa menjačem:

Optimalna dužina lanca za bicikle sa menjačem
Optimalna dužina lanca za bicikle sa menjačem

Jednostavan, tačan i precizan alat za merenje izduženosti lanca (link ka Amazon.com sa cenama i slikom alata – kao Amazonov saradnik, zarađujem od kvalifikovanih kupovina): Park Tool SBC-1.

Park Tool SBC-1 - lenjir sa podelom u cm i inčima. Ima i otvore za merenje kuglica ležajeva najčešće korištenih kod bicikala.
Park Tool SBC-1 – lenjir sa podelom u cm i inčima. Ima i otvore za merenje kuglica ležajeva najčešće korištenih kod bicikala.

Video u kojem prikazujem kako se menja lanac na biciklu:

Kako zameniti lanac na biciklu [0052]
Moja video demonstracija zamene lanca na biciklu

Za sve komentare, pitanja (ili dodatke i ispravke), koristite BikeGremlin forum:
www.bikegremlin.net
Tema na BikeGremlin forumu o merenju “istegnutosti” lanca i zameni.

– Sadržaj –

Postojeći komentari (pitanja i odgovori) postavljeni ispod ovog članka, premešteni su u ovu temu BikeGremlin foruma:
https://www.bikegremlin.net/threads/kada-zameniti-lanac-na-biciklu-komentari-clanka.179/

16 misli o “Kada zameniti lanac na biciklu?”

    • Значи може да се употреби уместо Shimanovog модела TL-CN42 или остајеш при ставу да само TL-CN42 мoже због своје конструкције да анулира хабање ролница и тиме увек да исправно мерење ?

    • Nisam dovoljno jasno objasnio šta mislim.
      Taj alat radi isto kao i 99% drugih alata – gura rolnice na dve suprotne strane prilikom merenja.
      Što znači da habanje rolnica ulazi u rezultat merenja.
      Kako sam pokazao i eksperimentom: habanje rolnica ne utiče na uzubljivanje lanca.
      Dakle, takvi alati često daju “lažnu uzbunu”, tj. govore da je lanac previše izdužen, čak i kada nije – dovoljno je samo da se rolnice nešto više (brže) pohabaju.

      Shimano TL-CN42 eliminiše ovu grešku, tako što rolnice gura na istu stranu, a ne na dve suprotne strane. Podjednako važno – meri sa istih strana – tako da i sa širim, i sa užim rolnicama, rezultat merenja ostaje neizmenjen.

      Naravno, čak ni ti, loše konstruisani alati, nisu potpuno neupotrebljivi. Brzo i lako će izmeriti kada je lanac sigurno dobar.
      Uz napomenu da, čak i onda kada pokažu da je lanac zreo za zamenu, nema uvek potrebe za menjanjem lanca – već je tada vreme za precizno merenje, bilo lenjirom, ili gore pomenutim Shimano meračem.

    • Sve je sada jasno. Puno ti hvala na tako iscrpnom odgovoru. Svaka ti cast. Pozdrav

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content