Hvatovi drumskog kormana

Hvatovi drumskog kormana

Ažurirano: 16/11/2018.

Ovaj članak objašnjava kakvi sve hvatovi drumskog kormana postoje. Jedna od glavnih prednosti drumskog kormana je što omogućava više različitih hvatova, odnosno položaja šaka, ruku i tela. Korman treba podesiti tako da svi budu udobni. Tada je moguće menjati položaj sedenja u toku vožnje, za veću udobnost, bolju upravljivost, aerodinamičniji položaj – spram trenutnih prioriteta. U nedostatku domaće, biće korištena engleska terminologija za same hvatove.

Za objašnjenje kako podesiti drumski korman za udobnu i funkcionalnu upotrebu (promena visine, ugla i sl.), videti članak: Podešavanje drumskog kormana.

Sadržaj:
1. Top
2. Hoods
3. Rampe
4. Dropovi a) – hooks
5. Dropovi b) – dropovi u užem smislu reči

 

1. Top

Hvat na ravnom, gornjem delu kormana. Daje najuspravniji položaj sedenja. Dobar za opuštenu laganu vožnju po ravnom putu. Odličan i za duge spore uspone (u sedećem položaju). Takođe je i najnestabilniji hvat. Kočnice se teško dohvate iz tog položaja. Zato nije dobar za brzu vožnju, u saobraćaju, na nepreglednom ili neravnom putu. Iskusni vozači koriste varijaciju ovog položaja za brze spusteve na nizbrdicama, ali nije preporučiv za početnike.

 

2. Hoods

Hvat je najvećim delom na samim ručicama. Moderne integrisane ručice kočnica/menjača imaju na sebi ergonomski oblikovan hvat.

Ovaj hvat pruža kompromis između dobre kontrole, aerodinamičnosti i udobnijeg, uspravnijeg položaja. 90% biciklista provodi 90% vremena u ovom položaju. Odličan za manje agresivnu vožnju po ravnom, kao i za uzbrdice – bilo sedeći, ili stojeći.

 

3. Rampe

3-ramps
3. Rampe

Prelazni položaj između vrha kormana (1) i hoods (2). Prihvatljiviji nivo kontrole bicikla, uz i dalje dosta uspravan i opušten položaj. Ipak, ni iz ovog položaja se ne mogu odmah dohvatiti kočnice.

 

4. Dropovi a)  – hooks

Hvat na kosom delu kormana, gotovo odmah iza ručica. Uglavnom se i ovo zove “dropovi”. Hvat u kojem bi trebalo da je najlakše dohvatiti ručice kočnica i iz kog je moguće najjače kočenje. Omogućava aerodinamičan položaj, sa nisko spuštenim torzom. Prenosi više težine na prednji točak, olakšavajući upravljanje. Položaj za agresivnu vožnju, spusteve niz brdo, sprintanje.

 

5. Dropovi b) – dropovi u užem smislu reči

5. Dropovi
5. Dropovi

Hvat na najnižem delu kormana. Dosta stabilan i aerodinamičan hvat, ali je iz njega nemoguće dohvatiti ručice kočnica. Ako je sve na biciklu podešeno kako treba, ovo je jedan od najudobnijih hvatova.

Sumiranje na slici ispod, jedino fali hoods, jer na kormanu sa slike nisu montirane ručice kočnica. 1. tops, (2. hoods) 3. rampe, 4 hooks, 5 dropovi:

drop_Bar_parts

Podeli ovaj članak...

6 misli o “Hvatovi drumskog kormana”

  1. Postovani,

    Posto se sam vec dosta dugo mucim kako bih podesio bicikl, prvo MTB a od prosle sezone imam i drumas, interesuje me da li radite bike fiting. Konkretno trnu mi prsti na oba bajsa, obe ruke, a kod drumasa kada sam u tzv “hooks” polozaju na nizbrdici posle 100 m bukvalno ne osecam sake. Uzeo sam skoro lulu za 2 cm kracu ali isti problem imam i dalje. Sediste sam podesio po visini po formuli duzina nogu x 0,886 a sa viskom sam odredio polozaja napred nazad.
    Bio bih vrlo zahvalan za neki savet.

    Hvala unapred na odgovoru,

    Marko

Komentiraj