Standardne dimenzije navoja korištenih kod bicikala

Maintenance and repairs

Održavanje i popravke

Po ISO standardu kategorisane su dimenzije navoja – po promeru i koraku. U ovom članku biće navedeni navoji koji se najčešće javljaju – kome to pomaže pri nabavci alata (ureznica, šrafova, matica i sl.), uz navođenje najčešće primene. Biće navedeni i alati potrebni za odvrtanje i zavrtanje šrafova i matica datog standarda (isto po ISO standardu) za inbus i šestougaone (za ključeve) prihvate.

ISO standard navoja najčešće korištenih kod bicikala, sa najčešće korištenim alatom. <br /> Tabela 1

ISO standard navoja najčešće korištenih kod bicikala, sa najčešće korištenim alatom.
Tabela 1

 

Podeli ovaj članak sa prijateljima...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on Tumblr

9 Replies to “Standardne dimenzije navoja korištenih kod bicikala”

 1. E oko navoja, gde bi mogla da se nadje nareznica za srednji pogon (engleski navoj) i da li vredi sredjivati navoj koji je ostecen. Pitam iz prostog razloga jer sam nabavio (dobio) neki MTB ram na kome je pojeden navoj (neverovatno ali na obe strane) i sad je pitanje kako to srediti. Znam da ne vredi ni pokusavati nego baciti ram na otpad, ali ovo mi je vise ko chalenge + nemam bas nista pametno da radim preko zime. Da napomenem da je meso – telo same caure pojedeno prilicno, skoro 1mm. Imam neku ideju za prepravku sa industrijskim lezajevima, ali bi morao da napravim dosta stvari na strugu (imam strug nije problem) + ko zna da li ce to da radi. Neko pametnije resenje?

  1. Budženje osovine je, po meni, jalov posao. Sa druge strane, umetak unutar postojeće školjke pogona je provereno rešenje koje radi posao. Najlakše je naći neki odbačeni ram sa ispravnom školjkom patrone pogona, pa tu školjku obrusiti spolja i nakucati unutar rama. Trebalo bi da ne mrda nikud bez ikakvog varenja i lepljenja.

   Naravno, postojeću školjku na ramu treba prethodno malo proširiti.

   Ovako to izgleda u praksi:
   Nakucana školjka patrone unutar stare.

  1. Patrone bez navoja su još uvek skuplje, teže dostupne kod nas (koliko znam) i – često škripe, moraju da se lepe da ne škripe i slično.

   Za ubacivanje čaure: iseče se i spolja obrusi „donorska“ čaura – a originalna malo proširi. Tako da mogu stati jedna u drugu.

   Mada, pre svega toga, probao bih ureznicom „obnoviti“ navoje, to ne košta ništa, a može da pomogne. Obavezno montažna pasta pre ubacivanja patrone, kako se ne bi navoji opet spekli i oštetili (bakarna „mast“, ili sličan proizvod).

  2. Kapiram. Fala batac spasavas stvar. Sad pravac otpad da nadjem neki skrsen ram sa ispravnom caurom. Pogledao sam malo bolje i kapiram da od ureznice nema vajde, previse osteceno.

  1. Na zalost ureznicu nema niko u Zajecaru! Bar ja neznam nikog. A ova varijanta sto si naveo sa umetcima, mi iskreno nije ni pala na pamet, a ispade da je najizvodljivije resenje. U svakom slucaju sto bi moj kolega reko „Smatraj to resenim“. I hvala veliko za savet.

Ostavite odgovor