Dečiji bicikli – zašto pomoćni točkovi ne pomažu

Početni nivo

Početni nivo – osnove

Mnogi roditelji, prilikom kupovine dečijeg bicikla prave nekoliko grešaka. Od odabira veličine i modela (biće objašnjeni u posebnim člancima) do insistiranja na pomoćnim točkovima. Ovaj članak objasniće koja je mana pomoćnih točkova na biciklu i kako deca najbrže i najlakše mogu naučiti da voze bicikl.

Kako je detaljno (i poduže) objašnjeno u ovom članku, bicikl traži aktivno održavanje ravnoteže kako bi ostao uspravan. Takođe, neophodno je da bude nagnut u krivinu za efikasno skretanje pri svakoj brzini višoj od brzine hoda. Pomoćni točkovi praktično onemogućavaju obe ove stvari. Kako?

Prvo: bicikl sa pomoćnim točkovima stoji uspravno bez ikakvog održavanja ravnoteže. Time se dete ne stimuliše da nauči održavanje ravnoteže na biciklu.

Drugo: pomoćni točkovi onemogućavaju dovoljno naginjanje u krivini da bi se ravnoteža mogla održavati.

Treće, povezano sa prethodna dva: kako je objašnjeno u članku o kontraupravljanju, naginjanje bicikla u krivinu najbrže se izvodi zakretanjem kormana u suprotnu stranu. Kod bicikla sa pomoćnim točkovima (i bilo kojeg tricikla), dete uči suprotnu tehniku – da odmah zakrene korman u stranu na koju želi skrenuti.

Skretanje sa pomoćnim točkovima Slika 1

Skretanje sa pomoćnim točkovima
Slika 1

Kako se vidi na slici 1, telo deteta je nagnuto skroz ka unutra, pošto bicikl zbog pomoćnih točkova nije moguće dovoljno nagnuti u krivinu. Brzina pri tom mora biti veoma niska, inače ni naginjanje tela neće biti dovoljno da spreči prevrtanje bicikla na suprotnu stranu, usled centrifugalne sile.

Pravilno skretanje, sa naginjanjem bicikla i telom u liniji sa (nagnutim) biciklom prikazano je na slici 2.

Pravilno skretanje, uz naginjanje bicikla. Slika 2

Pravilno skretanje, uz naginjanje bicikla.
Slika 2

Kako da dete, bez (ometanja) pomoćnih točkova, nauči držati ravnotežu i voziti bicikl? Najbolje rešenje je „guralica“, prikazana na slici 3.

Guralica - bicikl bez pedala. Slika 3

Guralica – bicikl bez pedala.
Slika 3

Guralica je bicikl bez pedala, sa ramom tako projektovanim da se sedlo može spustiti dovoljno nisko kako bi dete moglo punim stopalom lako dohvatiti zemlju dok sedi i odgurivati se. Na ovaj način, dete lako dostiže brzinu, a noge su uvek blizu i lako se može podupreti u slučaju gubitka ravnoteže. Samo će, instinktivno, vrlo brzo (u roku od par sati često i kraće) naučiti kako da održava ravnotežu dok se bicikl kreće. Isto važi i za skretanje i naginjanje pri skretanju.

Vožnja guralice - lako, dolazi instinktivno deci. Slika 4

Vožnja guralice – lako, dolazi instinktivno deci.
Slika 4

 

Podeli ovaj članak sa prijateljima...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on Tumblr

Ostavite odgovor