KRENITE odavde

Podešavanje drumskog kormana

Članak o hvatovima drumskog kormana (dropovi, hoods i slično): Hvatovi drumskog kormana.
Za slučaj da nikakvo podešavanje ne pomogne da se dobije udoban položaj, pročitati članak o oblicima i geometriji kormana, jer je možda potreban korman drugačije geometrije: Geometrija drumskog kormana.

Ovaj tekst obrađuje podešavanje kormana drumskog bicikla. Puno ljudi, posebno onih koji sa ravnog kormana gradskog, ili planinskog bicikla prelaze na drumaše, ima problema pri podešavanju udobnog položaja na drumskom biciklu. Neke stvari nisu dovoljno intuitivne i treba dosta iskustva i probanja da se “potrefe”. Ovaj tekst je u tom smislu neka vrsta prečice.  🙂

Sadržaj:

  1. Početne napomene
  2. Raspoloživa podešavanja kormana
    1.1. Podešavanje visine
    1.2. Podešavanje udaljenosti od ose upravljača
    1.3. Podešavanje ugla kormana
  3. Podešavanje položaja
    2.1. Visina kormana
    2.2. Ugao kormana
    2.3. Dužina lule
    2.4. Probna vožnja
    2.5. Podešavanje položaja ručica kočnica
  4. Video priča – demonstracija


0. Početne napomene

  • Ne zamerite ako je glupa napomena, ali: nemojte podešavati korman u toku vožnje. Zvuči glupo, ali dešava se, u želji da se što pre proba novi ugao, novi položaj… setite se ovoga ako dođete u iskušenje.   🙂   Neka svi šrafovi budu čvrsto stegnuti pre kretanja u vožnju. Uvek.
  • Nemojte praviti izmene daleko od kuće. Ako neki šraf slučajno oblajzne, ili se neki kabel pričkine, ošteti, otkači – puno je lakše kad nema rizika da se ostane na putu. Poželjno je praviti izmene u vreme kada radnje i servisi rade. Za svaki slučaj. 🙂
  • Nabavite odgovarajući alat pre početka. U “žaru borbe” lako se može desiti da probate improvizovati krstasti šrafciger manjim ravnim, po principu – “proći će, kad sam već krenuo”. Zato treba pogledati kakvi sve šrafovi postoje na i oko kormana i proveriti postoji li sav odgovarajući alat. Uglavnom su to imbusi 4, 5 i 6, ravan i krstasti šrafciger filips 1 i 2. Ali ipak proverite.
  • Pri dotezanju, ako nemate osećaj, nabavite moment ključ i pratite uputstva proizvođača za silu dotezanja. Posebno pažljivo sa karbonskim delovima.
  • Ukoliko se premeštaju ručice kočnica, traka kormana će morati da se razmota, pa posle namota nazad. Verovatno će posle toga biti oštećena – kad se odlepi, pa vrati. Obavite par probnih vožnji, da budete sigurni da je položaj dobar pre namotavanja nove trake kormana.

– Sadržaj –


1. Raspoloživa podešavanja kormana

Moguće je korman podešavati po visini, udaljenost od ose upravljača (samim tim i sedla) i uglu.

– Sadržaj –


1.1. Podešavanje visine

Postoje dva standarda viljuške od kojih zavisi i način podešavanja visine. Objašnjenje kako se podešava visina se može naći u ovom članku: Podešavanje ugla i visine kormana.

U zavisnosti od vrste viljuške, visina se podešava na različit način, do željene.
U zavisnosti od vrste viljuške, visina se podešava na različit način, do željene.

– Sadržaj –


1.2. Podešavanje udaljenosti od ose upravljača

Ovo se menja promenom dužine lule.

Bicikl sa tri različite dužine lule.
Bicikl sa tri različite dužine lule.

– Sadržaj –


1.3. Podešavanje ugla kormana

Popuštanjem šrafa koji drži korman pričvršćen na lulu, korman se može rotirati gore-dole.

Ugao kormana može se menjati rotiranjem. Desno je korman zarotiran na gore u odnosu na isti levo.
Ugao kormana može se menjati rotiranjem.
Desno je korman zarotiran na gore u odnosu na isti levo.

– Sadržaj –


2. Podešavanje položaja

Pre podešavanja samog kormana, treba prvo pravilno podesiti sedlo, po ovom uputstvu: Podešavanje položaja sedenja na biciklu – bike fitting.

– Sadržaj –


2.1. Visina kormana

Postaviti korman tako da gornji deo kormana bude oko 1 do 2 cm niži od nivoa sedla.

Označeno sa "drop" na slici. Korman bi trebalo za početak da je u nivou sedla, ili svega par cm niže.
Označeno sa “drop” na slici.
Korman bi trebalo za početak da je u nivou sedla, ili svega par cm niže.

Za bicikliste koji nisu u super-formi, ili takmičari: ako ne možete udobno voziti u dropovima, slobodno postavite vrh kormana da bude 4-5 cm iznad visine sedla. Tako da možete normalno koristiti i dropove (što omogućava stabilniji hvat i jače kočenje). Ako je dosezanje dropova problem, ili ne možete udobno pedalati dok držite korman u dropovima, nije sramota podići korman. Viđam puno biciklista koji uopšte ne koriste dropove, čak ni na spustevima, jer je korman za njih postavljen prenisko.

“Agresivna,” trkački podešena visina kormana ne treba da bude sama sebi svrha. Bicikl treba da odgovara vama, a ne obrnuto. Uz to, bolja aerodinamika se može dobiti ako je korman postavljen više, a laktovi oštrije savijeni, nego ako su ruke skroz ispružene da bi se dohvatio korman.

– Sadržaj –


2.2. Ugao kormana

Početi popuštanjem šrafova koji drže korman fiksiran u lulu tako da se korman može rotirati.

Šrafovi koji fiksiraju korman. Po malo popustiti svaki - ravnomerno. Pri dotezanju obrnuto - unakrsno dotezati šrafove sa suprotnih strana dok nisu svi zategnuti.
Šrafovi koji fiksiraju korman.
Po malo popustiti svaki – ravnomerno.
Pri dotezanju obrnuto – unakrsno dotezati šrafove sa suprotnih strana dok nisu svi zategnuti.


Sesti na bicikl (paziti da je stabilan i da stoji), uhvatiti korman u dropovima i rotirati tako da hvat bude udoban i prirodan.

5. Dropovi
5. Dropovi

Ne obraćati pažnju na ručice kočnica – samo rotirati korman da bude udoban i prirodan osećaj u dropovima. Podesiti i zategnuti šrafove. Najčešće će biti najprijatnije kada je donji deo kormana paralelan sa tlom, ili tik malo na dole pokazuje (ka osovini zadnjeg točka, ili više). Ipak, prava mera je ono što je vozaču najudobnije i samo to.

– Sadržaj –


2.3. Dužina lule

Sesti normalno na bicikl, uhvatiti korman u dropovima, sa blago povijenim rukama u laktovima. Korman bi trebalo da zaklanja pogled na osovinu prednjeg točka, ili da osovina ne štrči previše ni sa jedne strane.

Pogled na osovinu preko kormana. Gore je napred na slici. Ova lula je na granici da bude prekratka.
Pogled na osovinu preko kormana.
Gore je napred na slici.
Ova lula je na granici da bude prekratka, ali osovina ne štrči baš previše daleko, tako da je verovatno u granicama prihvatljivog.
  • Ako je osovina previše ispred kormana, znači da je lula prekratka i treba probati sa cm dva dužom.
  • Ako je osovina previše iza kormana, znači da je lula verovatno za par cm predugačka.

Ovo je samo orijentaciono merenje. Ukoliko osovine ne štrči previše (ne više od prikazanog na slici iznad), onda pre promene dužine lule treba prvo obaviti ostala podešavanja objašnjena u ovom tekstu. Najvažnija će biti probna vožnja. Ako se u probnoj vožnji korman nalazi iza prednje nable (kao na slici gore), a osećaj je kao da je korman preblizu, da je vozač zgrčen na biciklu, treba definitivno staviti dužu lulu. Ako je osećaj da je vozač istegnut na biciklu, još ako je nabla bliže vozaču u odnosu na korman (suprotna situacija od one na slici), onda je potrebno staviti kraću lulu.

Kako ovo izgleda je prikazano i objašnjeno u ovom videu, od 4:50 do 8:40 (video objašnjava i izbor optimalne veličine rama drumskog bicikla):

Veličina rama (drumskog) bicikla
Veličina rama drumskog bicikla i osnove podešavanja položaja sedenja

– Sadržaj –


2.4. Probna vožnja

Sada treba otići na dužu probnu vožnju. Proveriti da li su svi šrafovi stegnuti kako treba. I dalje je akcenat samo na dropovima, ručice kočnica neka ostanu za sad kako jesu. Trebalo bi da je udobno biti u ovom položaju po 20 i više minuta (u dropovima).

Dosta spušten, agresivan položaj u dropovima.
Dosta spušten, agresivan položaj u dropovima.
Torzo je gotovo paralelan sa tlom.
Ko je manje savitljiv, može mu odgovarati nešto više postavljen korman.


Ukoliko je vrat previše ukočen od podizanja glave, korman je verovatno prenisko postavljen, podići ga za par cm, pa ponovo probati.

Ukoliko je opterećenje na rukama preveliko, proveriti da li je nos sedla spušten. Ukoliko jeste, izravnati sedlo da bude vodoravno. Zatim proveriti da nije sedlo montirano previše ka napred u nosaču. Ukoliko se javlja pritisak na rukama, a sedlo je vodoravno, možda ga treba pomeriti malo u nazad – 1 cm iza KOPS položaja za početak.

Početni KOPS položaj. Kada su pedale paralelne sa tlom, čašica kolena je tačno iznad osovine pedale.
Početni KOPS položaj.
Kada su pedale paralelne sa tlom, čašica kolena je tačno iznad osovine pedale.


Ponovo probati vožnju. U slučaju da neprijatno opterećenje na rukama postoji i dalje:

  • ako je gornji deo kormana u ravni sedla, spustiti korman za par cm
  • ako je gornji deo kormana dosta ispod nivoa sedla, probati prvo podići korman za par cm

Sada treba ponovo fino podesiti ugao kormana, korak 2.2. Potom probati novu vožnju i videti je li situacija bolja. Ako je situacija gora nego pre, onda vratiti korman na početnu visinu i zatim još par cm u suprotnom smeru (ako je spuštan, podići ga i obrnuto).

Posle određenog broja iteracija, trebalo bi da se pronađe udoban položaj u dropovima. Ovo je spor proces, ne treba očekivati da se potrefi iz prve. Dobro je dok god postaje udobnije i prirodnije nakon izmena – da se ide u pravom smeru. Iskusni biciklisti, treneri, mogu samo gledanjem bicikla i vozača na njemu potrefiti barem 90% optimalnog položaja, pa da onda ostane vremenom samo da se uradi neka sitna izmena eventualno.

Kada je postignut udoban položaj u dropovima, vreme je da se pozabavi ručicama kočnica.

– Sadržaj –


2.5. Podešavanje položaja ručica kočnica

Odmotati traku kormana, zatim popustiti šraf koji steže ručicu. Na različitim modelima je na različitim mestima – proveriti uputstvo proizvođača. Obično je šraf za imbus od 5 mm, ali ne uvek.

Šamaraljke porizvođača SRAM - šraf je dostupan kada se guma svuče ka napred.
Šamaraljke porizvođača SRAM – šraf je dostupan kada se guma svuče ka napred.

Zatim treba, za početak, podesiti ručice tako da gornji deo bude paralelan sa tlom, ili za par stepeni na gore. Nikako da ide na dole. Ručice kočnica trebalo bi da su pri tom otprilike vertikalne. Ne zaboraviti stegnuti šrafove koji drže ručice.

Ravan deo na kom stoji ruka je za par stepeni na gore.
Ravan deo na kom stoji ruka je za par stepeni na gore.


Kormani na slikama iznad su moderne, compact geometrije kormana. Gornji deo ručica je gotovo paralelan sa gornjim delom kormana koji im prethodi – u liniji su. Kormani klasičnog oblika imaju taj gornji deo zakrivljen, pa će biti veći pad pre samih ručica (koje se i tu montiraju da budu vodoravne). Evo slika kako to izgleda:

Gornji deo ručica je isto gotovo paralelan. Zbog krivine kormana stiče se utisak da su više na gore, nego što stvarno jesu.
Gornji deo ručica je isto gotovo vodoravan.
Zbog krivine kormana stiče se utisak da su više na gore, nego što stvarno jesu.


Nekim vozačima više odgovara ovakav oblik, drugima je udobnije kad je sve u liniji. Izmena ovoga traži zamenu kormana.  🙂

Kada se ovako postavi, ručice bi trebalo da su lako dostupne i iz dropova, i sa gornjeg dela kormana (hoods). Vozači sa manjim šakama mogu namestiti čeljusti kočnica da kasnije hvataju, pa da bude otpora tek kad privuku ručicu sebi za cm ili više i kad je obuhvate bolje celim prstima.

Kočnica nameštena da hvata tek kad se ručica privuče. VODITI RAČUNA da se ne pretera, da ostane hoda ručice dovoljno za jako kočenje!
Kočnica nameštena da hvata tek kad se ručica privuče.
VODITI RAČUNA da se ne pretera, da ostane  dovoljno hoda ručice za snažno kočenje!

Ovako podešavanje položaja ručica izgleda u brojkama, orijentaciono:

Glavno merilo je i dalje vozač. Ovo je neka sredina, idealna, više orijentaciono.
Glavno merilo je i dalje vozač.
Ovo je neka srednja, “idealna” pozicija, više orijentaciono.


Ovo treba da se dobije u praksi:

Hvat na gornjem delu. Ručni zglob je gotovo prav, laktovi blago povijeni, prirodan udoban položaj.
Hvat na gornjem delu. Ručni zglob je gotovo prav, laktovi blago povijeni, prirodan udoban položaj.
Hvat iz dropova: Ručni zglob blago povijen, laktovi više povijeni. Isto treba da bude udoban, bez previše izvijanja, ali ni da ruke stoje skroz pravo.
Hvat iz dropova: Ručni zglob blago povijen, laktovi više povijeni. Isto treba da bude udoban, bez previše izvijanja, ali ni da ruke stoje skroz pravo.


Za kraj, jedna “tajna” koju neće svi da kažu: ručice se mogu podesiti tako da budu 100% udobne i lako dostupne samo iz jednog položaja – dropovi, ili gornji deo (hoods). Onaj drugi položaj će biti negde na 80% od idealnog , ako je sve dobro podešeno. Tako da treba ili izabrati koji položaj je važniji da bude savršeno podešen, ili namestiti da oba budu na nekih 90% od savršenog, neki kompromis.

– Sadržaj –


3. Video priča – demonstracija

Moj video u kojem objašnjavam osnove geometrije ramova bicikala, kao i podešavanja udobnog položaja sedenja:

Geometrija ramova bicikala i podešavanje položaja sedenja [0066]


Povezan članak – „Stack“ i „Reach“ – “prava” veličina rama bicikla:

Stack i reach - efektivna veličina rama bicikla
Stack i reach – efektivna veličina rama bicikla

Autorov izbor kormana i trake za korman sa Amazon.com (klik na sličicu za otvaranje Amazon pretrage za kupovinu – kao Amazonov saradnik, zarađujem od kvalifikovanih kupovina):

FSA Vero kompakt drop korman. Date širine su merene od kraja do kraja kormana.
FSA Vero kompakt drop korman.
Date širine su merene od kraja do kraja kormana.
Fiz:k Superlight Classic traka za korman. Izdržljiva i udobna za hvat čak i sa znojavim rukama.
Fiz:k Superlight Classic traka za korman.
Izdržljiva i udobna za hvat čak i sa znojavim rukama.

– Sadržaj –

Postojeći komentari (pitanja i odgovori) postavljeni ispod ovog članka, premešteni su u ovu temu BikeGremlin foruma:
https://www.bikegremlin.net/threads/podesavanje-drumskog-kormana-komentari-clanka.109/

59 misli o “Podešavanje drumskog kormana”

    • Ovo zavisi od namene. Ko se ne takmiči, svakako da će tražiti bicikl koji je udoban i prijatan za vožnju, a i drumski (ili “drumski”) bicikl može biti takav – naravno, teže oni sa ramovima trkačke geometrije, otud i navodnici.

      Mislim da bi linkovana lula definitivno pomogla – i u podizanju i u približavanju kormana.

    • Video sam tu lulu zare, predugačka je cev koja ide u vile, ima 300mm, minimalna visina korman sa njim bi mi bila previsoka (9-11cm viša nego je trenutačna, a 5-7cm viša nego je ravan sica koji mi odgovara), idealno bi bilo da pronađem negde lulu koja ima tu cev dužine 18-21cm maksimalno.
      Ne očekujem udobnost na drumskom biciklu (nije ni ovaj treking nešto udoban), ali očekujem da nije sprava za mučenje…

  1. Premeri “efektivnu dužinu gornje cevi” na treking i na postojećem drumskom ramu.

    Na drumski ram dodaj još i zakrivljenost samog kormana, koji hvat čini efektivno za 10ak cm udaljenijim od hvata treking kormana, na istom bajsu sa istom lulom (dužinom).

    Još uzeti u obzir, zbog često drugačijeg (oštrijeg) ugla viljuške, da će na treking biciklu, što korman više postavljen, to bliže prilaziti sedlu (u odnosu na isto podizanje kod drumskog bicikla). U zavisnosti od toga koliko je podignut korman, ovo može da bude i razlika izražena u centimetrima.

    Tako ćeš i sam imati neku orijentaciju i poređenje, pa da znaš gde da tražiš rešenje.

    Druga stvar je navikavanje na novi, drugačiji položaj sedenja – i za to telu treba vremena. Jačanjem mišića nogu, uz jače pedalanje, manje tereta će biti na rukama. Jačanjem mišića trbuha i leđa, lakše će se držati telo u povijenom položaju. Razgibavanjem će se postići lakše savijanje ka kormanu, pa se i na taj način donekle “približiti” korman.

  2. Baš bih voleo da imam priliku da negde probam biciko koje bi se idealno uklapalo u moje mere i da vidim i osetim razliku između toga i ovog treking bicikla kao i ovog trkaćeg bicikla (sa sadašnjim kormanom i sa budućim eventaulno povišenim kormanom). Mislim da bi takvo iskustvo bilo značajno za buduće izbore, jer ako je to neka drastična razlika onda tu zaista treba biti maksimalno precizan, a ako nije tako drastična razlika, onda za moje zahteve i potrebe to ne igra toliku ulogu. Biciklo vozim celog života i promenio sam dosta bicikla a ispraobao još više i nikad do sada nisam imao nekih većih problema, ako ih je i bilo, brzo sam ih ispravljao korekcijom podešavanja bicikla, na osećaj, kako mi paše u vožnji.

  3. Nego, Relja, jel ta šipka što ide u vile točka može (dal sme, jel u redu) da se krati? Samo razmišljam unapred ako ne nađem sasvim odgovarajuću, ima ih po internetu raznih ali ljudi mi sporo odgovaraju na upite, pa nikako da saznam šta je tačno to što nude (ostave oglas bez preciznih dimenzija), tipa – odlična retro lula, očuvana, kao novo, skoro nekorišteno, cena: ta i ta.

    • Donji deo šipke je obično i prihvat za konus (“orah”). Treba ga odseći pod (što približnije) istim uglom kao na originalu. U zavisnosti od toga koliko navoja ima na šrafu, možda će se morati uzeti drugi, kraći šraf, a možda će biti dovoljno i postojeći samo skratiti. Urezivanje navoja na samom šrafu ne bih preporučio.

  4. Evo sad sam slikao, kako izgleda taj treking bicikl

    http://imgbox.com/kpWsfC8Q

    A evo kako izgleda kada se uporedi sa ovim trkaćim:

    http://imgbox.com/PVDIPB8j
    Razlika u visini kormana je drastična, sedišta su naravno, na istoj visini jer su i točkovi i dužina mojih nogu isti 🙂 , ali korman… naročito ako bi se uzeo razmak od dropova na trkaćem biciklu do rogova na trekingu, pa tu ima pola metra razlike, možda i više! A i u samim hvatovima kormana (bez rogova na trekingu) ima sigurno oko 20cm razlike.

Komentari su zatvoreni.


Molim Vas da koristite BikeGremlin.net forum za sva pitanja i komentare.

Ako ste primetili neku grešku u članku, ili informacije koje nedostaju - molim Vas da mi na to skrenete pažnju komentarom na BikeGremlin forumu.
Na forumu možete pisati anonimno (stavite bilo koje ime/nadimak pri registraciji), ali mislim da je dobro da sve dopune i ispravke članaka budu javno dokumentovane (čak i ako njihov autor izabere da ostane anoniman).

Skip to content